Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
cukinia żółta
1 szt -
krewetki mrożone
300 gram -
oliwki zielone
0,5 opakowania -
cebula
1 mała szt. -
czosnek
3 ząbki -
masło
1 łyżke -
oliwa
1 łyka -
śmietana kremówka
6 łyżek -
wino białe
1 kieliszek
Przepis i sposób przygotowania Cukinia nadziewana krewetkami
Na patelni rozgrzewamy oliwę i masło, dodajemy cebulę pokrojoną w piórka. Po kilku minutach dodajemy czosnek drono posiekany lub przeiśnięty przez praskę i kieliszek wina. Zwiększamy nieco ogień, żeby płyn nieco wyparował i dodajemy oliwki krewetki obrane z ogonków i osuszone. Dusimy około 5 minut i chwilę przed zdjęciem z ogni dodajemy miąższ cukinii oraz śmietanę kremówkę.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni z termoobiegiem. Cukinię solimy, a wgłębienie smarujemy delikatnie sproszkowanym chilli. Cukinie nadziewamy dodając również powstały sos.
Opiekamy około 20 minut.
Po wyjeciu z piekarnika wierzch skrapiamy kilkoma kroplami cytryny i dodajemy ulubiony ser i posypujemy świeżą natką pietruszki. Ja podałam w towarzystwie kuskusu z odrobiną natki.
Komentarze (1)