Cukinia nadziewana krewetkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cukinia żółta

    1 szt
  • krewetki mrożone

    300 gram
  • oliwki zielone

    0,5 opakowania
  • cebula

    1 mała szt.
  • czosnek

    3 ząbki
  • masło

    1 łyżke
  • oliwa

    1 łyka
  • śmietana kremówka

    6 łyżek
  • wino białe

    1 kieliszek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cukinię wydrążamy, jeśli miąższ nie ma jeszcze zbyt wielu pestek kroimy go w kosteczkę- jeśli są to staramy się ich nieco pozbyć.

Na patelni rozgrzewamy oliwę i masło, dodajemy cebulę pokrojoną w piórka. Po kilku minutach dodajemy czosnek drono posiekany lub przeiśnięty przez praskę i kieliszek wina. Zwiększamy nieco ogień, żeby płyn nieco wyparował i dodajemy oliwki krewetki obrane z ogonków i osuszone. Dusimy około 5 minut i chwilę przed zdjęciem z ogni dodajemy miąższ cukinii oraz śmietanę kremówkę.

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni z termoobiegiem. Cukinię solimy, a wgłębienie smarujemy delikatnie sproszkowanym chilli. Cukinie nadziewamy dodając również powstały sos.
Opiekamy około 20 minut.

Po wyjeciu z piekarnika wierzch skrapiamy kilkoma kroplami cytryny i dodajemy ulubiony ser i posypujemy świeżą natką pietruszki. Ja podałam w towarzystwie kuskusu z odrobiną natki.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
elficzna 24.08.2012 12:55
mniam to coś dla mnie !

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat