Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cukinia nadziewana krewetkami

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

cukinia żółta 1 szt
krewetki mrożone 300 gram
oliwki zielone 0,5 opakowania
cebula 1 mała szt.
czosnek 3 ząbki
masło 1 łyżke
oliwa 1 łyka
śmietana kremówka 6 łyżek
wino białe 1 kieliszek

Przepis i sposób przygotowania na: Cukinia nadziewana krewetkami

Cukinię wydrążamy, jeśli miąższ nie ma jeszcze zbyt wielu pestek kroimy go w kosteczkę- jeśli są to staramy się ich nieco pozbyć.

Na patelni rozgrzewamy oliwę i masło, dodajemy cebulę pokrojoną w piórka. Po kilku minutach dodajemy czosnek drono posiekany lub przeiśnięty przez praskę i kieliszek wina. Zwiększamy nieco ogień, żeby płyn nieco wyparował i dodajemy oliwki krewetki obrane z ogonków i osuszone. Dusimy około 5 minut i chwilę przed zdjęciem z ogni dodajemy miąższ cukinii oraz śmietanę kremówkę.

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni z termoobiegiem. Cukinię solimy, a wgłębienie smarujemy delikatnie sproszkowanym chilli. Cukinie nadziewamy dodając również powstały sos.
Opiekamy około 20 minut.

Po wyjeciu z piekarnika wierzch skrapiamy kilkoma kroplami cytryny i dodajemy ulubiony ser i posypujemy świeżą natką pietruszki. Ja podałam w towarzystwie kuskusu z odrobiną natki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

elficzna 24.08.2012 12:55
mniam to coś dla mnie !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak