Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cukinia faszerowana wg Buni

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mielone z drobiu 20 dag
cebula 1 sztuka
marchew 1 sztuka
olej 2 łyżki
pieprz mielony 1 szczypta do smaku
ostry tarty ser 1 garść
natka pietruszki 1 gałązka do dekoracji
cukinia 1 sztuka
Sól ziołowa jodowana Prymat 1 szczypta do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Cukinia faszerowana wg Buni

Kroki postępowania

1
Obrać cebulę i drobno pokroić .Marchew obraną utrzeć na tarce jarzynowej- grube oczka .Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju i wrzucić cebulę i marchewkę - smażyć mieszając .Dołożyć mięso mielone i podsmażyć dobrze rozdrabniając by nie było grudek. Doprawić pieprzem i solą ziołową .
Krok 1 - Cukinia faszerowana wg Buni foto
2
Przełożyć do miseczki i ostudzić tak by można było farsz rozdrobnić .
Krok 2 - Cukinia faszerowana wg Buni foto
3
Cukinię umyć i obciąć końcówki. Przeciąć na połówki wzdłuż . Usunąć łyżeczką miękisz z pestkami.
Krok 3 - Cukinia faszerowana wg Buni foto
4
Napełnić farszem . Posypać serem .
Krok 4 - Cukinia faszerowana wg Buni foto
5
Ułożyć w naczyniu do zapiekania wysmarowanym olejem .Wstawić do piekarnika .Ustawić temperaturę na 180 * C . Piec 30 minut .
Podawać samodzielnie lub z osobno przygotowanym sosem pomidorowym .
Krok 5 - Cukinia faszerowana wg Buni foto
6
Cukinię robię na wiele sposobów - faszeruję i na zimno i zapiekane . To jedna z wersji zapiekanej z mięsem .
Krok 6 - Cukinia faszerowana wg Buni foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Michał2 18.11.2013 22:17
smaczna cukinia:)
Anna133 18.11.2013 19:06
faszerowane warzywa są the best
mic 18.11.2013 18:44
bardzo lbuie faszerowaną cukinie, czesto robie, z roznymi farszami;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak