Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cukinia faszerowana pęczakiem i kurczakiem

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

cukinia 2 szt
cebula 1
filety udek z kurczaka 250 g
jajko 1 szt
oliwa 1 łyżka
zielona pietruszka
mozarella 1 kulka
sól
pęczak 50 g

Przepis i sposób przygotowania na: Cukinia faszerowana pęczakiem i kurczakiem

Kroki postępowania

1
Kasze gotujemy w lekko osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Cebulę drobno kroimy.
Krok 1 - Cukinia faszerowana pęczakiem i kurczakiem foto
2
Kurczaka kroimy w drobną kostkę i obsypujemy go przyprawa do kurczaka. Na łyżce oliwy podsmażamy cebule z kurczakiem.
Krok 2 - Cukinia faszerowana pęczakiem i kurczakiem foto
3
Z cukini odcinamy końcówki, przepoławiamy wzdłuż i łyżką usuwamy środek z pestkami.
Krok 3 - Cukinia faszerowana pęczakiem i kurczakiem foto
4
Do kurczaka z cebulą dodajemy ugotowaną kaszę i roztrzepane jajko. Całość mieszamy i napełniamy tym farszem cukinie. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 30 minut.
Krok 4 - Cukinia faszerowana pęczakiem i kurczakiem foto
5
Po tym czasie na farszu układamy plastry mozarelli i pieczemy ok 10 minut, do całkowitego rozpuszczenia sera.
Krok 5 - Cukinia faszerowana pęczakiem i kurczakiem foto
6
Posypujemy posiekaną zieloną pietruszką.
Krok 6 - Cukinia faszerowana pęczakiem i kurczakiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Magula 13.08.2013 09:15
Muszę wrócić do tego dania i ponownie zrobic
gosia1988 13.08.2013 09:00
fajny pomysł na danie z cukinią
anemon 05.08.2013 13:56
Przepis bardzo na czasie.
Magula 17.08.2012 13:13
Polecam to połączenie kaszy z kurczakiem w cukini, komponuje się świetnie.
Ewa104 17.08.2012 10:30
Mniam!
msmariusz 16.08.2012 23:27
bardzo taka lubie
agunesu 16.08.2012 23:25
swietna cukinia

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak