Przepis i sposób przygotowania na: Cukinia faszerowana kuskusem
Cebulę obrać i posiekać, marchewkę i seler grubo utrzeć, zieleninę i por posiekać drobno.
Kaszę rozdrobnić widelcem.
Warzywa poddusić na oleju doprawiając do smaku.
Cukinię przeciąć wzdłuż na pół, łyżką wydrążyć gniazdo nasienne a wnętrze posypać przyprawami.
Jeśli środek nie miał wykształconych twardych nasion - można drobno posiekać i dodać do warzyw.
Do podduszonych warzyw dodać posiekaną zieleninę, kaszkę kus-kus, koncentrat pomidorowy i pastę paprykową - dokładnie wymieszać i napełnić farszem wydrążoną cukinię.
Skropić olejem, ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub blaszce do ciasta, podlać niewielką ilością wody i nakryć alu-folią.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160-170*C i zapiekać przez 50-60 minut.
Podawać na gorąco, tuż po przyrządzeniu, lub na zimno.