Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cukinia faszerowana kuskusem

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cukinia 2 grube
kus-kus 1 szkl.
cebula 2 średnie
seler 1 mały
seler nać kilka liści
zielona pietruszka mały pęczek
koper mały pęczek
marchewka 2 duże
por 1 młody
Kucharek przyprawa do potraw do smaku
Czosnek suszony Prymat do smaku
Kminek mielony Prymat do smaku
pasta paprykowa do smaku
koncentrat pomidorowy 2 łyżki
olej

Przepis i sposób przygotowania na: Cukinia faszerowana kuskusem

Kus-kus zalać w miseczce wodą na grubość 1-1,5cm ponad powierzchnię kaszki - nakryć i pozostawić do spęcznienia.
Cebulę obrać i posiekać, marchewkę i seler grubo utrzeć, zieleninę i por posiekać drobno.
Kaszę rozdrobnić widelcem.
Warzywa poddusić na oleju doprawiając do smaku.
Cukinię przeciąć wzdłuż na pół, łyżką wydrążyć gniazdo nasienne a wnętrze posypać przyprawami.
Jeśli środek nie miał wykształconych twardych nasion - można drobno posiekać i dodać do warzyw.
Do podduszonych warzyw dodać posiekaną zieleninę, kaszkę kus-kus, koncentrat pomidorowy i pastę paprykową - dokładnie wymieszać i napełnić farszem wydrążoną cukinię.
Skropić olejem, ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub blaszce do ciasta, podlać niewielką ilością wody i nakryć alu-folią.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160-170*C i zapiekać przez 50-60 minut.
Podawać na gorąco, tuż po przyrządzeniu, lub na zimno.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

eagle 06.12.2012 14:14
Porywam do wypróbowania :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak