Cukinia faszerowana kaszą jaglaną

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cukinia

    2 sztuki
  • kasza jaglana

    1/2 szklanki
  • woda

    1 szklanka
  • cebula

    1 sztuka
  • pomidor

    1 sztuka
  • oliwa

  • sól, pieprz

  • mozzarella

    50 g
  • seler naciowy

    4 (młody)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Cukinia faszerowana kaszą jaglaną foto
Wypłukaną kaszę jaglaną wrzucamy do garnka z gotującą się osoloną wodą. Gotujemy na małym ogniu do momentu aż kasza wchłonie całą wodę.
Krok 2 - Cukinia faszerowana kaszą jaglaną foto
W międzyczasie na patelni z odrobiną oliwy podsmażamy cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Jak cebula się zeszkli dodajemy drobno posiekane gałązki selera (razem z listkami), smażymy 2 minuty i dorzucamy obranego, pokrojonego z kostkę pomidora. Mieszamy, doprawiamy odrobiną soli i pieprzu i zostawiamy do ostygnięcia.
Krok 3 - Cukinia faszerowana kaszą jaglaną foto
Kaszę jaglaną mieszamy z warzywami z patelni, dodajemy drobno pokrojony (lub tarty) ser, całość mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Krok 4 - Cukinia faszerowana kaszą jaglaną foto
Cukinie po umyciu obieramy w paski. Przekrajamy w poprzek na pół i łyżką wyciągamy pestki i gąbczasty miąższ.
Krok 5 - Cukinia faszerowana kaszą jaglaną foto
Tak wydrążone cukinie faszerujemy kaszą z warzywami. Układamy w blaszce posmarowanej odrobiną oliwy, skrapiamy z wierzchu oliwą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez pół godziny.
Krok 6 - Cukinia faszerowana kaszą jaglaną foto
Przed podaniem kroimy na plastry.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Iiiiii 22.10.2012 09:27
pyszne
ALAGOR 13.10.2012 18:22
ciekawy pomysł na ;)
IZABELA29 05.09.2012 09:03
efektownie
wedith1 24.08.2012 10:22
Świetnie podane!
tessinka 22.08.2012 11:00
Wygląda apetycznie i napewno jest smaczna

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat