Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

cukinia faszerowana inaczej :)

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięsm mielone 0,5 kg
ser żółty 100 g
cebula 1 sztuka
jajko 2-3 sztuki
śmietana 2 łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku
olej 1 łyżka
cukinia 1 sztuka
rosół warzywny 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: cukinia faszerowana inaczej :)

Cukinię obieramy ze skórki, kroimy w plastry grubości 1,5 cm, następnie usuwamy pestki, uważająć aby nie uszkodzić warstwy miąższu. Tak przygotowaną cukinię obgotowujemy do miękkości we wrzątku z dodatkiem kostki rosołowej warzywnej.

W tym samym czasie na łyżce oleju przesmażamy cebulkę i mięso mielone, doprawiamy wg upodobań.

Cukinię układamy na wytłuszczonej blasze, w każdą dziurkę po wyciętych pestkach wkładamy mięso mielone, które potem posypujemy startym serem.

Jajka mieszamy ze śmietaną, mąką i przyprawami, wylewamy na blachę w "przerwy" między krążkami cukinii.

Zapiekamy 15-20 minut w temperaturze 180 stopni

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SylwiaMagdaSabin 26.09.2012 18:26
nie przepadam za mięsem mielonym, ale cukinia świetne warzywo
marcinek 30.08.2012 17:01
fajnie to wygląda
elficzna 28.08.2012 20:21
apetyczne =)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak