Przepis i sposób przygotowania na: Crostata z dżemem brzoskwiniowym
- crostata z dżemem brzoskwiniowym
- tradycyjny, włoski deser
- pyszne i łatwy do przygotowania ciasto
Do miski wsypać wszystkie składniki sypkie, dodać masło i żółtka jajek. W miarę szybko ugnieść ciasto i wyrobić na jednolitą masę.
Owinąć folią i wstawić do lodówki na około 30min.
Przygotować foremkę (okrągłą lub prostokątną), wyłożyć papierem lub nasmarować masłem.
Schłodzone ciasto podzielić na 2/3 rozwałkować przy pomocy folii spożywczej i przełożyć na blaszkę. Wierzch posmarować dżemem.
Odłożoną 1/3 część ciasta rozwałkować i przy pomocy radełka wyciąć ozdobne pasy, które następnie nałożyć na wierzch ciasta, tworząc kratkę. Można też zrezygnować z radełka i przygotować cienkie wałeczki, spłaszczyć je lekko i ułożyć w kratkę.
Ciasto wstawić do piekarnika i piec 25-30 minut w temperaturze 180 stopni C.