Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Croissanty z konfiturą z czarnej porzeczki

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 15 g
drożdże 5 g
woda letnia 85 ml
mąka 21 g
sól 1/2 łyżeczki
cukier 2 łyżeczki
mleko w proszku 1,5 łyżeczki
masło 12,5 g
konfitura

Przepis i sposób przygotowania na: Croissanty z konfiturą z czarnej porzeczki

Kroki postępowania

1
1. W rondelku roztopić 15 g masła. Drożdże pokruszyć do miski, dodać wodę i dokładnie wymieszać. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać sól, cukier, mleko w proszku, roztopione masło i rozprowadzone wodą drożdże. Ciasto wyrabiać ręcznie, stopniowo zagarniając mąkę, aż składniki się połączą i ciasto będzie gładkie. Jeśli jest zbyt zwarte, dolać odrobinę wody.
2. Gotowe ciasto przykryć folią w misce i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 90 minut, do podwojenia objętości. Po tym czasie uderzyć je pięścią, by opadło. Miskę z ciastem przykryć folią i wstawić do lodówki na około godzinę, aż ciasto podwoi objętość. Ponownie uderzyć pięścią i wstawić do zamrażalnika na 30 minut.
3. Masło (125 g) włożyć do miseczki i utrzeć na gładką masę. Ciasto rozwałkować na prostokąt długości 3 razy większej niż szerokość. Podzielić wzrokowo ciasto na trzy prostokąty. Połowę masła rozłożyć palcami na środkowym prostokąci i złożyć dwa zewnętrzne na ten z masłem, zostawiając kilka milimetrów przerwy między masłem a brzegiem, by potem idealnie skleić ciasto. Zapobiega to wylaniu się masła podczas pieczenia.
4. Ciasto ponownie rozwałkować, następnie znów złożyć jak wyżej, jednak bez masła. Złożone ciasto owinąć folią, wstawić do zamrażalnika na 30 minut, następnie do lodówki na 1 godzinę. Wszystkie czynności z części 3 powtórzyć od początku, zużywając pozostałą połowę masła. Ciasto wstawić do zamrażalnika na 30 minut, a następnie do lodówki na godzinę. Po tym czasie (wszystko zajmuje 5,5 godziny), można już wykrajać rogaliki. Autorka jednak wkłada ciasto do lodówki na całą noc (ciasto może tak leżakować 3 dni).
5. Zimne ciasto rozwałkować na placek grubości 6 mm i wykroić trójkąty.
Krok 1 - Croissanty z konfiturą z czarnej porzeczki foto
2
Na każdy trójkąt u podstawy nałożyć konfiturę i zrolować w kierunku wierzchołka, nadając mu kształt rogalika. Blachę wyłożyć pergaminem i rozłożyć na niej rogaliki. Do miseczki włożyć żółtko, dodać niewielką ilość wody i roztrzepać, posmarować croissanty (pominęłam tym razem). Pozostawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny.
Krok 2 - Croissanty z konfiturą z czarnej porzeczki foto
3
Nagrzać piekarnik do temperatury 220º. Croissanty ponownie posmarować żółtkiem i wstawić do piekarnika. Piec przez 5 minut w temperaturze 220º. Obniżyć temperaturę do 190º i piec dalej przez 10 minut. Gdy wystygną posypuję je cukrem pudrem. Smacznego!
Krok 3 - Croissanty z konfiturą z czarnej porzeczki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agata3 21.12.2013 15:42
Rewelacyjne croissanty, palce lizać! :)
AURELKA 03.09.2013 19:13
coś pysznego
Juleczka20 12.07.2013 09:07
super takie croissanty:) uwielbiam!
wyattearp 12.07.2013 07:11
pracochłonne ale warte spróbowania:)
Barbara13 11.07.2013 22:44
Pięknie się prezentują,i kolejna pozycja do zrobienia ;))
Olga_SK 11.07.2013 21:20
Smakowitości!
reniatka 11.07.2013 21:01
niebo w gębie
Megg 11.07.2013 20:46
moje ulubione, pycha
Piotr-21 11.07.2013 20:43
ale apetyczne
Barbara/zuza22_85 11.07.2013 20:33
bardzo pyszne
Monika10 11.07.2013 20:07
uwielbiam słodkości pychota
Smaczna_B 11.07.2013 19:52
Kosztuje to trochę pracy,ale efekt super!
Konczi 11.07.2013 19:42
wyglądają super, kocham takie rogaliczki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak