Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Crocque Madame

5.0
(25)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Croque Monsieur i Croque Madame, to w dosłownym tłumaczeniu "chrupiący Pan" i "chrupiąca Pani". Przepyszne tosty smażone na patelni z dodatkiem szynki, sera i sosu beszamelowego, a w przypadku Crocque Madame jeszcze z jajkiem sadzonym, są świetną propozycją śniadaniowej przekąski, której nikt nie odmówi.

Składniki:

Składniki:

chleb wieloziarnisty 4 kromki
szynka konserwowa 4 plastry
ser cheddar 4 plastry
jajka duże 3 sztuki
mleko 3,2% 1/2 szklanki
Przyprawa do jajek 1 łyżeczka
masło klarowane 2 łyżki
rozmaryn do dekoracji

Porada

Zamiast chleba wieloziarnistego możecie również użyć chleba tostowego.

Przepis i sposób przygotowania na: Crocque Madame

Crocque Madame czyli tosty z serem żółtym, szynką oraz jajkiem sadzonym to świetna propozycja śniadaniowa, która jest bananie prosta w przygotowaniu a w dodatku smakuje wyśmienicie!

1. Cztery kromki chleba rozkładamy na desce na każdej układamy szynkę , następnie ser   i przykrywamy  drugą kromką;

2. W misce roztrzepujemy jedno jajko z mlekiem i przyprawą do jajek.  

3. Tosty moczymy dokładnie w jajku i smażymy na rozgrzanym maśle z każdej strony na złoty kolor na średnim ogniu.  

4. Tak przygotowane tosty przekładamy na deskę, a na patelni smażymy dwa jajka sadzone przyprawione przyprawą do jajek.

5. Przed podaniem tosty możemy pokroić na połówki i podawać z jajkiem sadzonym.

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak