Crocque Madame

Crocque Madame

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Croque Monsieur i Croque Madame, to w dosłownym tłumaczeniu "chrupiący Pan" i "chrupiąca Pani". Przepyszne tosty smażone na patelni z dodatkiem szynki, sera i sosu beszamelowego, a w przypadku Crocque Madame jeszcze z jajkiem sadzonym, są świetną propozycją śniadaniowej przekąski, której nikt nie odmówi.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • chleb wieloziarnisty

    4 kromki
  • szynka konserwowa

    4 plastry
  • ser cheddar

    4 plastry
  • jajka duże

    3 sztuki
  • mleko 3,2%

    1/2 szklanki
  • Przyprawa do jajek

    1 łyżeczka
  • masło klarowane

    2 łyżki
  • rozmaryn

    do dekoracji
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Crocque Madame

Crocque Madame czyli tosty z serem żółtym, szynką oraz jajkiem sadzonym to świetna propozycja śniadaniowa, która jest bananie prosta w przygotowaniu a w dodatku smakuje wyśmienicie!

1. Cztery kromki chleba rozkładamy na desce na każdej układamy szynkę , następnie ser   i przykrywamy  drugą kromką;

2. W misce roztrzepujemy jedno jajko z mlekiem i przyprawą do jajek.  

3. Tosty moczymy dokładnie w jajku i smażymy na rozgrzanym maśle z każdej strony na złoty kolor na średnim ogniu.  

4. Tak przygotowane tosty przekładamy na deskę, a na patelni smażymy dwa jajka sadzone przyprawione przyprawą do jajek.

5. Przed podaniem tosty możemy pokroić na połówki i podawać z jajkiem sadzonym.

 

Doradca Smaku
Zamiast chleba wieloziarnistego możecie również użyć chleba tostowego.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat