Crème brûlée (wg.Doradcy Smaku)

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jaja

    6 sztuk
  • śmietana 30%

    500 mililtrów
  • cukier

    100 gram
  • laska wanilii

    1 sztuka
  • cukier brązowy

    1/2 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Żółtka roztrzepujemy (jednak nie za długo aby nie zrobił sie krem) z 1/4 szkl curku tak, aby uzyskac jednolita masę.
Śmietanę podgrzewamy w garnku z wanilią oraz pozostałym cukrem, mieszamy uważając aby śmietana się nie zagotowała.
Masę z żółtkami hartujemy odrobiną ciepłej śmietany, a następnie wlewamy do garnka i mieszamy ze śmietaną.
Tak przygotowaną masę przelewamy do kokilek do 2/3 wysokości.
Kokilki wstawiamy do formy wypełnionej do 2/3 wysokości ciepłą wodą. Pieczemy w takiej kąpieli w piekarniku w temperaturze 100 stopni przez 50 minut.
Krem studzimy, a potem wstawiamy do lodówki na kilka godzin.

Przed podaniem wierzch posypujemy brązowym cukrem, który za pomocą palnika karmelizujemy

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat