Crème brûlée (wg.Doradcy Smaku)

Crème brûlée (wg.Doradcy Smaku)

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jaja

    6 sztuk
  • śmietana 30%

    500 mililtrów
  • cukier

    100 gram
  • laska wanilii

    1 sztuka
  • cukier brązowy

    1/2 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Przepis i sposób przygotowania Crème brûlée (wg.Doradcy Smaku)

Żółtka roztrzepujemy (jednak nie za długo aby nie zrobił sie krem) z 1/4 szkl curku tak, aby uzyskac jednolita masę.
Śmietanę podgrzewamy w garnku z wanilią oraz pozostałym cukrem, mieszamy uważając aby śmietana się nie zagotowała.
Masę z żółtkami hartujemy odrobiną ciepłej śmietany, a następnie wlewamy do garnka i mieszamy ze śmietaną.
Tak przygotowaną masę przelewamy do kokilek do 2/3 wysokości.
Kokilki wstawiamy do formy wypełnionej do 2/3 wysokości ciepłą wodą. Pieczemy w takiej kąpieli w piekarniku w temperaturze 100 stopni przez 50 minut.
Krem studzimy, a potem wstawiamy do lodówki na kilka godzin.

Przed podaniem wierzch posypujemy brązowym cukrem, który za pomocą palnika karmelizujemy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat