Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Coxinha de galinha- brazylijskie kotleciki po mojemu

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

filet z kurczaka 2 szt
cebula 1 szt
czosnek 2 ząbki
masło 50 g
Kostki rosołowe Kucharek 2 szt
Pieprz czarny mielony Prymat
woda 5 szklanek
mąka pszenna 2,5 szklanki
warzywa mrożone na patelnię z ziołami i papryką 250 g
keczup 1 łyżka
ser Brie 125 g
jajko 2 szt
Bułka tarta klasyczna Prymat
olej do smażenia 1 l

Przepis i sposób przygotowania na: Coxinha de galinha- brazylijskie kotleciki po mojemu

Kroki postępowania

1
Filet z kurczaka myjemy i umieszczamy w garnku. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę, posiekany czosnek oraz masło. Całość zalewamy 5 szklankami wody. Doprawiamy pieprzem i wrzucamy kostki rosołowe. Gotujemy do miękkości mięsa.
Krok 1 - Coxinha de galinha- brazylijskie kotleciki po mojemu foto
2
Po ugotowaniu wyjmujemy kurczaka, odmierzamy do osobnego garnka 3 szklanki powstałego bulionu, gotujemy.
Krok 2 - Coxinha de galinha- brazylijskie kotleciki po mojemu foto
3
Wsypujemy mąkę i czekamy minutę. Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji (ciasto musi odchodzić od ścianek garnka). Odstawiamy do przestygnięcia.
Krok 3 - Coxinha de galinha- brazylijskie kotleciki po mojemu foto
4
Kurczaka kroimy na drobne kawałki, warzywa smażymy na patelni do miękkości. Łączymy ze sobą i dodajemy keczup.
Krok 4 - Coxinha de galinha- brazylijskie kotleciki po mojemu foto
5
Gdy ciasto już przestygnie wbijamy żółtka i wyrabiamy na jednolite gładkie ciasto.
Krok 5 - Coxinha de galinha- brazylijskie kotleciki po mojemu foto
6
Rozwałkowujemy na blacie opruszonym dość grubo mąką. Wycinamy koło o średnicy 11 cm i grubości 2-3 mm.
Krok 6 - Coxinha de galinha- brazylijskie kotleciki po mojemu foto
7
Na środku każdego układamy farsz z kurczaka i warzyw oraz plaster serka Brie. Zlepiamy dokładnie brzegi.
Krok 7 - Coxinha de galinha- brazylijskie kotleciki po mojemu foto
8
Panierujemy w pozostałym białku oraz bułce tartej. Smażymy na rumiano około 8-10 minut na głębokim oleju lub smalcu, często przewracając.
Krok 8 - Coxinha de galinha- brazylijskie kotleciki po mojemu foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

malgosia2661 06.05.2015 19:26
Robiłam te kotleciki, pycha,.
Czarnula666 06.05.2015 17:12
Fajne kotleciki :) Mniam! ;)
Aannkaa82 06.05.2015 09:51
Bardzo apetyczne i .. bardzo czasochłonne... Ale na pewno warto je przygotowac.
RenataZ-et 06.05.2015 09:00
bardzo fajne te kotleciki
Futka 06.05.2015 08:30
Wspaniałe i niezwykle smaczne kotleciki :)
VioletoweKucharzenie 06.05.2015 08:18
Olu to prawda, pracochłonne. Jednakże plusem jest to, że można je zrobić dzień prędzej i trzymać w lodówce:-)
Aleksandra/Olcia 06.05.2015 08:02
pomysł genialny,jednakże bardzo pracochłonne- danie dla kogoś "specjalnego"
VioletoweKucharzenie 06.05.2015 07:50
Rewelacyjne, jednakże pracochłonne kotleciki z kurczaka, otulone ciastem na bazie bulionu z dodatkiem warzyw i serka. Tradycyjny przysmak z kuchni brazylijskiej w mojej wersji.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak