Comber z królika w panierce z orzechów włoskich z sosem czekoladowym i serem pleśniowym

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na comber z królika w panierce z orzechów włoskich

  • comber z królika

    4 szt
  • tymianek cytrynowy

    1 łyżka
  • orzechy włoskie

    70 g
  • sól

  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • białko

    1 szt
  • ząbek czosnku

    1 szt
  • oliwa

    1-2 łyżki
  • masło klarowane

    4-5 łyżki

Składniki na sos czekoladowy z serem pleśniowym

  • czekolada gorzka

    60 g
  • masło

    1 łyżka
  • ser pleśniowy złocisty

    40-50 g
  • orzechy włoskie siekane

    2 łyżki
  • śmietanka kremowa

    80 ml
  • Pieprz biały mielony Prymat

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Comber z królika w panierce z orzechów włoskich z sosem czekoladowym i serem pleśniowym foto
Buraczki odcinamy od botwinki, płuczemy, owijamy w folię i pieczemy od. 15-25 minut. Jeszcze ciepłe obieramy ze skórki.

Przygotowanie sosu czekoladowego z serem pleśniowym:
Czekoladę wraz z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Do płynnej czekolady dodajemy drobno pokrojony lub pokruszony ser pleśniowy i podgrzewamy często mieszając. Stopniowo dodajemy do masy czekoladowej śmietankę, i gotujemy ciągle mieszając aż sos będzie jednolity. Na koniec dodajemy posiekane orzechy i doprawiamy do smaku białym pieprzem.
Krok 2 - Comber z królika w panierce z orzechów włoskich z sosem czekoladowym i serem pleśniowym foto
Przygotowanie combra z królika w panierce z orzechów włoskich:
Comber myjemy, oczyszczamy, solimy i posypujemy pieprzem. W miseczce mieszamy oliwę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i świeżymi listkami tymianku. Mięso marynujemy ok. 1 godziny. Orzechy włoskie drobno siekamy i mieszamy z białkiem jaja kurzego. Na patelni rozgrzewamy masło.
Krok 3 - Comber z królika w panierce z orzechów włoskich z sosem czekoladowym i serem pleśniowym foto
Comber dokładnie obtaczamy w orzechach, a następnie smażymy na wolnym ogniu na złoty kolor po czym przekładamy mięso do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 stopni na ok. 10 minut.
Comber z królika w panierce z orzechów włoskich podajemy z sosem czekoladowym z serem pleśniowym oraz pieczonymi buraczkami i świeżą botwinką.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
VioletoweKucharzenie 20.05.2015 09:59
Marta rewelacja!
bertpvd 20.05.2015 09:40
wspaniały przepis
Aleksandra/Olcia 20.05.2015 09:06
pyszności mniam
Jadwiga/Jaga85 19.05.2015 23:28
Wow- pięknie wygląda!
wwwiolka 19.05.2015 23:17
Bardzo fajny przepis.
Iwusia 19.05.2015 22:48
wspaniałe
magda1976 19.05.2015 22:20
Bardzo ciekawe danie
Hrabina w kuchni 19.05.2015 21:56
Super przepis!
dollce 19.05.2015 21:33
Wygląda obłędnie
Beatris 19.05.2015 21:21
Wyśmienite danie:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat