Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
Składniki na comber z królika w panierce z orzechów włoskich
-
comber z królika
4 szt -
tymianek cytrynowy
1 łyżka -
orzechy włoskie
70 g -
sól
-
Pieprz czarny mielony Prymat
-
białko
1 szt -
ząbek czosnku
1 szt -
oliwa
1-2 łyżki -
masło klarowane
4-5 łyżki
Składniki na sos czekoladowy z serem pleśniowym
-
czekolada gorzka
60 g -
masło
1 łyżka -
ser pleśniowy złocisty
40-50 g -
orzechy włoskie siekane
2 łyżki -
śmietanka kremowa
80 ml -
Pieprz biały mielony Prymat
1 szczypta
Przepis i sposób przygotowania Comber z królika w panierce z orzechów włoskich z sosem czekoladowym i serem pleśniowym
Kroki postępowania

Przygotowanie sosu czekoladowego z serem pleśniowym:
Czekoladę wraz z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Do płynnej czekolady dodajemy drobno pokrojony lub pokruszony ser pleśniowy i podgrzewamy często mieszając. Stopniowo dodajemy do masy czekoladowej śmietankę, i gotujemy ciągle mieszając aż sos będzie jednolity. Na koniec dodajemy posiekane orzechy i doprawiamy do smaku białym pieprzem.

Comber myjemy, oczyszczamy, solimy i posypujemy pieprzem. W miseczce mieszamy oliwę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i świeżymi listkami tymianku. Mięso marynujemy ok. 1 godziny. Orzechy włoskie drobno siekamy i mieszamy z białkiem jaja kurzego. Na patelni rozgrzewamy masło.

Comber z królika w panierce z orzechów włoskich podajemy z sosem czekoladowym z serem pleśniowym oraz pieczonymi buraczkami i świeżą botwinką.
Komentarze (10)