Comber króliczy duszony w sosie paprykowym podany z gotowanym topinamburem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • comber króliczy

    40 dag
  • papryka czerwona

    2
  • boczek wędzony

    20 dag
  • cebula

    2
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1 łyżka
  • Papryka ostra mielona Prymat

    1/2 łyżeczki
  • bulion

    200 ml
  • śmietana 18 proc

    200 ml
  • mąka pszenna

    2 łyżeczki
  • topinambur

    10 sztuk
  • smalec

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Comber króliczy duszony w sosie paprykowym podany z gotowanym topinamburem foto
Combry królicze marynujemy w „http://www.doradcasmaku.pl/przepis/257957/marynata-cebulowo-czosnkowa-do-krolika.html” przez całą noc. Różowe mięsko kroimy w kawałki.
Krok 2 - Comber króliczy duszony w sosie paprykowym podany z gotowanym topinamburem foto
Paprykę czerwoną obieramy i również kroimy w kawałki.
Krok 3 - Comber króliczy duszony w sosie paprykowym podany z gotowanym topinamburem foto
Boczek w półpaski, a cebulę w piórka. Na patelni rozpuszczamy smalec. Na gorący wrzucamy boczek. Chwilkę smażymy po czym dodajemy cebulę.
Krok 4 - Comber króliczy duszony w sosie paprykowym podany z gotowanym topinamburem foto
Smażymy do zarumienienia. Wtedy patelnię zdejmujemy z ognia, a dodajemy paprykę słodką oraz ostrą. Mieszamy i stawiamy na ogień.
Krok 5 - Comber króliczy duszony w sosie paprykowym podany z gotowanym topinamburem foto
Dodajemy pokrojone combry królicze.
Krok 6 - Comber króliczy duszony w sosie paprykowym podany z gotowanym topinamburem foto
Gdy mięso zbieleje wrzucamy paprykę.
Krok 7 - Comber króliczy duszony w sosie paprykowym podany z gotowanym topinamburem foto
Chwilę smażymy i podlewamy bulionem – można z kostki, ja użyłem tego wykonanego wg przepisu „http://www.doradcasmaku.pl/przepis/259376/rosol-z-krolika.html”. Dusimy kilkanaście minut.
Krok 8 - Comber króliczy duszony w sosie paprykowym podany z gotowanym topinamburem foto
Pod koniec z częścią sosu hartujemy śmietanę.
Krok 9 - Comber króliczy duszony w sosie paprykowym podany z gotowanym topinamburem foto
Zahartowaną mieszamy z mąką po czym wlewamy całość do mięsa. Dokładnie mieszamy i chwilę podgrzewamy.
Krok 10 - Comber króliczy duszony w sosie paprykowym podany z gotowanym topinamburem foto
Topinambur obieramy z brudnej skórki. Wrzucamy do osolonej wody i gotujemy podobnie jak ziemniaki.
Krok 11 - Comber króliczy duszony w sosie paprykowym podany z gotowanym topinamburem foto
Combry królicze podałem z ugotowanym topinamburem. Smacznego.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
MAR3STA 11.12.2012 18:26
może się powtarzam, ale po raz kolejny piszę, że jesteś mistrzem przygotowywania mięsnych potraw;)
Katarzyna/kate1980 09.12.2012 20:42
super
aginaa 09.12.2012 20:06
cudowne
caralajna 08.12.2012 18:39
dla mnie przygotowanie królika to wyższa szkołą jazdy, :) a bulwy topinambura muszę wreszcie spróbować, bo z ogrodu trochę ich mam :)
misia53 08.12.2012 14:14
super przepis, szkoda tylko ,że swoich królików juz nie mam....
aisoglam 08.12.2012 11:14
Fajny przepis. Smak mięsa króliczego pamiętam z dzieciństwa :) Chyba czas odświeżyć ;)
sara1 08.12.2012 08:42
przepis ciekawy
Henryka2 08.12.2012 08:41
Przepis wart polecenia.Jesteś "królikowym" mistrzem.
treonina 07.12.2012 23:16
ten przepis zdecydowanie zasługuje na plusa! pyszne!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat