Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Collare Frutti di Mare

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ciasto francuskie 2 sztuki
krewetka koktajlowa 100 gram
kalmary 100 gram
małże 100 gram
ząbki czosnku 5 szt
natka pietruszki 1 szt
Przyprawa curry orientalna Prymat 1 szczypta
cytrynka 1 szt
liście szpinaku
sos chili
sos sojowy
masło do smażenia
jajko 1 szt
Imbir mielony Prymat 1 szczypta
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Collare Frutti di Mare

Składniki:
-2 płaty ciasta francuskiego
-500g owoców morza: krewetki koktajlowe, pierścienie z kalmarów, małże bez muszli, macki kałamarnic
-5 ząbków czosnku
-natka pietruszki
-przyprawy Prymat: imbir, curry, chilli pieprz cayenne
-cytryna
-świeże liście szpinaku
-słodki sos chili TaoTao
-sos sojowy ciemny TaoTao
-100g makaronu Chow Mein TaoTao
-masło
-1 jajko

Owoce morza wrzucamy na rozgrzaną patelnię z masłem i smażymy na małym ogniu mieszając. Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną natkę pietruszki, sok z cytryny oraz przyprawy: imbir, curry, chili do smaku.

W międzyczasie wrzucamy do głębokiej miski makaron, zalewamy go wrzątkiem i przykrywamy na 5 minut. Po 5 minutach odcedzamy makaron i polewamy zimną wodą. Ugotowany makaron skrapiamy sosem sojowym i mieszamy.

Kiedy mamy już usmażone owoce morza, dodajemy do nich przygotowany makaron i mieszamy razem.

Rozwijamy wraz z papierem do pieczenia 1 płat ciasta francuskiego, wyścielamy go po środku sporą ilością liści szpinaku, na warstwę szpinaku wykładamy makaron z owocami morza. Całość przykrywamy drugim płatem ciasta francuskiego sklejając dobrze brzegi. Następnie dłuższym bokiem zwijamy do środka roladę z jednej strony oraz z drugiej, formujemy wałek przewracając go w około. Tak przygotowaną roladę wkładamy wraz z papierem do keksówki. Wierzch rolady nakłuwamy patyczkiem od szaszłyków, robimy delikatne nacięcia radełkiem. Roztrzepanym jakiem smarujemy pędzelkiem wierzchnią warstwę rolady a następnie rozkładamy na nią kilka plasterków czosnku.

Tak przygotowaną roladę wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200st na czas 30-40min.

Kiedy rolada jest już upieczona, kroimy jeszcze ciepłą na grube plastry, polewamy słodkim sosem chili i podajemy na liściach szpinaku z dodatkiem cytryny.


Na deser polecam sałatkę ze szpinaku, truskawek, twarożku, z ziarnami prażonego sezamu, ziarnami prażonego słonecznika w karmelu z dodatkiem syropu waniliowego. Smacznego

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak