Przepis i sposób przygotowania na: Codzienny chleb francuski
Kroki postępowania
Zaczyn należy rozmieszać najlepiej na 12 godzin zanim zaczniemy robić ciasto na chleb. Ja zazwyczaj robię to późnym wieczorem i zostawiam na noc w ciepłym miejscu (temp. ok. 24 stopni). Podane ilości składników uwzględniają to, że 50 g zakwasu powędruje z powrotem do lodówki (na następny chlebek), a do wypieku wykorzystam 310 g:
50 g aktywnego zakwasu pszennego
155 g letniej wody
155 g mąki pszennej (typ 650)
Po wyrobieniu odstawiłam je na pół godziny, aby odpoczęło.W tym czasie przygotowałam garnek rzymski, w którym miał się upiec mój bochenek. Zamoczyłam go na kwadrans w wodzie, potem osuszyłam, nasmarowałam oliwą i oprószyłam solidnie otrębami.
Po półgodzinnym odpoczynku jeszcze raz na szybko zagniotłam ciasto (dość luźne), przełożyłam je do naczynia i nakryłam pokrywką. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 50 stopni (grzanie wyłączyłam, ale zostawiłam świecącą się żarówkę – generuje to trochę ciepła).