Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Codzienny chleb francuski

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Zaczyn: 310 g
mąka pszenna 700 g
mąka pszenna razowa 45 g
sól 2 łyżeczki
woda letnia 500 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Codzienny chleb francuski

Kroki postępowania

1
Przepis pochodzi z mojego bloga http://agatagotuje.pl

Zaczyn należy rozmieszać najlepiej na 12 godzin zanim zaczniemy robić ciasto na chleb. Ja zazwyczaj robię to późnym wieczorem i zostawiam na noc w ciepłym miejscu (temp. ok. 24 stopni). Podane ilości składników uwzględniają to, że 50 g zakwasu powędruje z powrotem do lodówki (na następny chlebek), a do wypieku wykorzystam 310 g:
50 g aktywnego zakwasu pszennego
155 g letniej wody
155 g mąki pszennej (typ 650)
Krok 1 - Codzienny chleb francuski foto
2
Wykonanie ciasta na chleb jest bardzo podobne do zrobienia drożdżowego. Do dużej miski przesiałam mąkę pszenną o typie 650, potem mąkę razową, wsypałam dwie płaskie łyżeczki soli, zrobiłam dołek i wlałam zaczyn. Ciasto zagniatałam, jak nasze babki i prababki, siłą swoich rąk, dodając stopniowo wodę. Wyrabiałam przez około 15 minut, aż masa stała się sprężysta.
Po wyrobieniu odstawiłam je na pół godziny, aby odpoczęło.W tym czasie przygotowałam garnek rzymski, w którym miał się upiec mój bochenek. Zamoczyłam go na kwadrans w wodzie, potem osuszyłam, nasmarowałam oliwą i oprószyłam solidnie otrębami.

Po półgodzinnym odpoczynku jeszcze raz na szybko zagniotłam ciasto (dość luźne), przełożyłam je do naczynia i nakryłam pokrywką. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 50 stopni (grzanie wyłączyłam, ale zostawiłam świecącą się żarówkę – generuje to trochę ciepła).
Krok 2 - Codzienny chleb francuski foto
3
Posypałam je z wierzchu mąką i nagrzałam piekarnik do 250 stopni. Tuż przed włożeniem do piekarnika nacięłam wierzch bochenka ostrym nożem i przykryłam garnek rzymski pokrywką. Po 10 minutach zmniejszyłam temperaturę do 180 stopni i piekłam jeszcze przez godzinę. Bochenek był dobrze wypieczony, ponieważ popukany w spód wydawał głuchy odgłos.
Krok 3 - Codzienny chleb francuski foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Dorian 19.12.2012 15:09
pycha
SmacznaPyza 13.11.2012 22:59
bardzo staranny przepis na domowy chleb
Beata61 13.11.2012 07:18
pachnący,z chrupiącą skórką ...pycha!
adelajda 13.11.2012 06:54
domowy najlepszy !
marta1371 12.11.2012 23:30
Domowy chlebek najlepszy
Zdzisław 12.11.2012 23:28
domowy chleb jest pyszny
Karolcia12 12.11.2012 22:14
chętnie bym spróbowała tego wypieku
kasiaw 12.11.2012 22:10
ładnie wygląda
ewelinapac 12.11.2012 22:07
smaczny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak