Przepis i sposób przygotowania na: Co na obiad: Szparagi w sosie holenderskim z młodymi ziemniaczkami i jajkiem w koszulce
Przygotowanie:
Masło rozpuszczamy, w kąpieli wodnej ubijamy żółtka z octem, tak by podwoiły swoją objętość.
Następnie do ubitych żółtek powoli dolewamy rozpuszczone masło, które dokładnie energicznym ruchem wklepujemy do żółtek, tak jak jest to pokazane na filmie.
Kiedy całe masło połączy się z żółtkami sos ubijamy jeszcze ok. 20 sekund w kąpieli wodnej, po czym ściągamy go i doprawiamy solą, ewentualnie octem.
Szparagom odkrawamy zaschniętą końcówkę, wrzątek solimy, dodajemy sodę oczyszczoną oraz ocet, szparagi wrzucamy do wody którą ściągamy z ognia i trzymamy je tak ok. 3-4 minuty.
W międzyczasie ziemniaki przekrawamy na pół i smażymy na rozgrzanym oleju aż będą złociste (ok. 5 minut).
Następnie przechodzimy do przygotowania jajek w koszulkach, do wrzątku wlewamy ocet, lekko solimy, jajko wbijamy do miseczki, wodę w garnku lekko mieszamy tworząc mały wir, po czym delikatnie przekładamy jajko do środka i pomagając sobie łyżką owijamy białko wokół żółtka, jajka gotujemy ok 3-4 minuty.
Gotowe ziemniaki solimy, pieprzymy i przekładamy do miseczki, na tej samej patelni rozpuszczamy masło, przekładamy szparagi wraz z odrobiną wody, doprawiamy solą, pieprzem cytrynowym oraz sokiem z cytryny i smażymy ok 1 minutę.
Po tym czasie do szparagów drzemy liście mięty i danie możemy wykładać. Na talerz przekładamy ziemniaki które posypujemy pietruszką, następnie wykładamy szparagi, trzemy parmezan, skórkę z cytryny, orzeszki nerkowca które zarówno trzemy jak i kruszymy, całość polewamy sosem holenderskim, następnie danie posypujemy papryka wędzoną,
a na samą górę dajemy jajka w koszulkach które również polewamy sosem holenderskim. Smacznego!