Co na obiad: Philly cheesesteak sandwich wg Piotra Ogińskiego

Co na obiad: Philly cheesesteak sandwich wg Piotra Ogińskiego

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
1 - 2

Philly cheesesteak to klasyczna kanapka wymyślona w latach 30. w Filadelfii w Stanach Zjednoczonych. Składają się na nią przede wszystkim podłużna bułka, cienko pokrojony stek wołowy, karmelizowana cebula oraz podsmażona papryka i ser żółty. To prawdziwe danie typu comfort food.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Stek:

  • rostbef wołowy

    200 g
  • estragon

    2 łyżeczki
  • Chili pieprz cayenne mielone Prymat

    1/2 łyżeczki
  • olej

    2 łyżeczki
  • czosnek

    2 ząbki
  • Pieprz czarny grubo mielony Prymat

  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Chips serowy:

  • ser typu Edam

    2 plastry
  • ser cheddar

    50 g
  • ser cheddar żółty

    50 g

Dodatki:

  • olej

    1 łyżeczka
  • papryka czerwona

    50 g
  • papryka zielona

    50 g
  • papryka żółta

    50 g
  • cebula biała

    1 szt.
  • cebula czerwona

    1 szt.
  • bagietka

    1 szt.
  • Musztarda sarepska Prymat

    1 łyżka
  • Cebula suszona Prymat

    1 łyżeczka
  • frytki

  • ketchup

  • ogóreczki konserwowe

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Na rozgrzanej patelni podsmażamy paprykę przez 3-4 minuty. W tym czasie stek marynujemy w estragonie, chili, soli, pieprzu oraz oliwie i zostawiamy na 20 minut, by był w temperaturze pokojowej. Podsmażoną paprykę ściągamy z patelni i podsmażamy cebulkę przez 4-5 minut na szklisty kolor.

Kiedy cebula jest usmażona ściągamy ją z patelni i smażymy stek, wraz z rozgniecionym czosnkiem przez 3 minuty z każdej strony.

Usmażony stek wykładamy na talerz, by odpoczął przez 5-6 minut.

Na patelni, na której smażyliśmy stek, roztapiamy ser, przez 4-5 minut, tak by ser na dole się podsmażył a na wierzchu był ciągnący.

Kiedy ser się smaży, a stek odpoczywa, ciepłe pieczywo rozcinamy tak jak na filmie, nadziewamy go połową cebuli, połową papryki, smarujemy musztardą. Stek kroimy w paski i przekładamy do kanapki.

Kiedy ser się usmaży, za pomocą szpatułki ściągamy ciągnącą się warstwę sera i przekładamy do kanapki. Resztę ściągamy na deskę, kroimy na chipsy i nadziewamy nimi kanapkę. Resztę cebuli, papryki oraz steka również przekładamy do kanapki. Całość posypujemy suszoną cebulą oraz pieprzem i podajemy wraz z frytkami, ogóreczkami oraz ketchupem. 

Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat