Przepis i sposób przygotowania na: Co na obiad: Philly cheesesteak sandwich wg Piotra Ogińskiego
Na rozgrzanej patelni podsmażamy paprykę przez 3-4 minuty. W tym czasie stek marynujemy w estragonie, chili, soli, pieprzu oraz oliwie i zostawiamy na 20 minut, by był w temperaturze pokojowej. Podsmażoną paprykę ściągamy z patelni i podsmażamy cebulkę przez 4-5 minut na szklisty kolor.
Kiedy cebula jest usmażona ściągamy ją z patelni i smażymy stek, wraz z rozgniecionym czosnkiem przez 3 minuty z każdej strony.
Usmażony stek wykładamy na talerz, by odpoczął przez 5-6 minut.
Na patelni, na której smażyliśmy stek, roztapiamy ser, przez 4-5 minut, tak by ser na dole się podsmażył a na wierzchu był ciągnący.
Kiedy ser się smaży, a stek odpoczywa, ciepłe pieczywo rozcinamy tak jak na filmie, nadziewamy go połową cebuli, połową papryki, smarujemy musztardą. Stek kroimy w paski i przekładamy do kanapki.
Kiedy ser się usmaży, za pomocą szpatułki ściągamy ciągnącą się warstwę sera i przekładamy do kanapki. Resztę ściągamy na deskę, kroimy na chipsy i nadziewamy nimi kanapkę. Resztę cebuli, papryki oraz steka również przekładamy do kanapki. Całość posypujemy suszoną cebulą oraz pieprzem i podajemy wraz z frytkami, ogóreczkami oraz ketchupem.
Smacznego!