Co na obiad: Bitki wołowe z sosem grzybowym wg Piotra Ogińskiego

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Szukacie pomysłu na obiad, którym naje się cała rodzina? Oto przepis na delikatne w smaku i bardzo aromatyczne bitki wołowe z dodatkiem sosu grzybowego, których w okresie jesiennym wystarczy szukać nigdzie indziej, jak... w lesie! Przepis na bitki wołowe przygotował dla Was oczywiście Piotr Ogiński. Smacznego!

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Bitki:

  • udziec wołowy

    600 g
  • Przyprawa do wołowiny klasyczna Prymat

    2 łyżeczki
  • Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat

    do smaku
  • olej do smażenia

  • prawdziwki

    12-14 sztuk
  • cebula

    1 sztuka
  • ząbki czosnku

    2 sztuki
  • sól morska Prymat w młynku

    do smaku
  • bulion

    500 ml
  • liście laurowe

    5-6 sztuk
  • Ziele angielskie mielone Prymat

    1 łyżeczka
  • Owoc jałowca cały Prymat

    6-7 sztuk
  • Tymianek suszony Prymat

    1 łyżeczka
  • Rozmaryn suszony Prymat

    1 łyżeczka
  • śmietanka 30%

    100 ml
  • świeża natka pietruszki

    2 łyżki

Kasza gryczana:

  • kasza gryczana niepalona

    40 g
  • masło

    2 łyżki

Dodatki:

  • ogórki konserwowe Smak

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotowanie:

Udziec kroimy na kotlety o grubości 1 cm, następnie mięso umieszczamy między dwa kawałki pergaminu, lub folii spożywczej i dokładnie za pomocą tłuczka ubijamy kotlety, które, jeżeli są bardzo duże, dzielimy na pół. Wołowinę doprawiamy przyprawą do wołowiny oraz pieprzem i smażymy na rozgrzanym oleju do momentu, aż wołowina będzie brązowa z każdej strony. 

Kiedy bitki się smażą przechodzimy do grzybów: nóżki kroimy w cienkie plasterki, a kapelusze dzielimy na pól, bądź na ćwiartki, w zależności od wielkości. Następnie nóżki grzybów podsmażamy na rozgrzanym oleju z dodatkiem cebuli, czosnku oraz soli, do momentu aż cebula będzie szklista.

Podsmażone bitki zalewamy bulionem, dodajemy liść laurowy oraz ziele angielskie i dusimy pod przykryciem. Kiedy nóżki grzybów z cebulą lekko się podsmażyły, dodajemy do nich tymianek, rozmaryn, owoce jałowca oraz kapelusze prawdziwków i całość podsmażamy do momentu aż grzyby będą ładnie zarumienione, ok 5-6 minut).

Podsmażone grzyby dodajemy do bitek (jeżeli trzeba dodajemy też bulion) i całość dusimy aż mięso będzie miękkie, ok. 1 godzinę.

Do gotowych bitek dodajemy śmietanki i redukujemy sos, aż osiągnie pożądaną dla nas konsystencję, po czym doprawiamy je solą oraz pieprzem jeśli trzeba.

W tym czasie na patelni roztapiamy masło i podsmażamy ugotowaną kaszę gryczaną, przez ok 3-4 minut. Do gotowych bitek dodajemy pietruszkę i wykładamy na talerz wraz z sosem oraz grzybami, obok podajemy kaszę oraz ogórki konserwowe i gotowe! 

Smacznego!

 

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat