Przepis i sposób przygotowania na: Co na obiad: Bitki wołowe z sosem grzybowym wg Piotra Ogińskiego
Przygotowanie:
Udziec kroimy na kotlety o grubości 1 cm, następnie mięso umieszczamy między dwa kawałki pergaminu, lub folii spożywczej i dokładnie za pomocą tłuczka ubijamy kotlety, które, jeżeli są bardzo duże, dzielimy na pół. Wołowinę doprawiamy przyprawą do wołowiny oraz pieprzem i smażymy na rozgrzanym oleju do momentu, aż wołowina będzie brązowa z każdej strony.
Kiedy bitki się smażą przechodzimy do grzybów: nóżki kroimy w cienkie plasterki, a kapelusze dzielimy na pól, bądź na ćwiartki, w zależności od wielkości. Następnie nóżki grzybów podsmażamy na rozgrzanym oleju z dodatkiem cebuli, czosnku oraz soli, do momentu aż cebula będzie szklista.
Podsmażone bitki zalewamy bulionem, dodajemy liść laurowy oraz ziele angielskie i dusimy pod przykryciem. Kiedy nóżki grzybów z cebulą lekko się podsmażyły, dodajemy do nich tymianek, rozmaryn, owoce jałowca oraz kapelusze prawdziwków i całość podsmażamy do momentu aż grzyby będą ładnie zarumienione, ok 5-6 minut).
Podsmażone grzyby dodajemy do bitek (jeżeli trzeba dodajemy też bulion) i całość dusimy aż mięso będzie miękkie, ok. 1 godzinę.
Do gotowych bitek dodajemy śmietanki i redukujemy sos, aż osiągnie pożądaną dla nas konsystencję, po czym doprawiamy je solą oraz pieprzem jeśli trzeba.
W tym czasie na patelni roztapiamy masło i podsmażamy ugotowaną kaszę gryczaną, przez ok 3-4 minut. Do gotowych bitek dodajemy pietruszkę i wykładamy na talerz wraz z sosem oraz grzybami, obok podajemy kaszę oraz ogórki konserwowe i gotowe!
Smacznego!