Clafoutis ze śliwkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

gniazd

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

gniazda

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • masło

    10 dag
  • śliwki wydrylowane

    0,5 kg
  • cukier

    10 dag
  • jajko

    3 szt.
  • mąka pszenna

    10 dag
  • sól

    szczypta
  • mleko

    150 ml
  • aromat waniliowy

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Masło roztopić, ostudzić. Jajka połączyć z cukrem, dodać mąkę i sól, na końcu masło, mleko i aromat. Ubijać jeszcze 5 min.. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem, na dnie ułożyć śliwki i wleć ciasto. Piec 10 min w 200 st. a nastepnie zmniejszyć temp. do 180 st. i piec ok 40 min.. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Fiffi 16.11.2012 23:28
pycha

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat