Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Clafoutis z truskawkami

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 100 g
sól 1 szczypta
jajko 3 sztuki
żółtko jajek 1
cukier 6 łyżek
starta skórka z cytryny
mleko 150 ml
kremówka 150 ml
masło 75 g
truskawki 1 (z kompotu)

Przepis i sposób przygotowania na: Clafoutis z truskawkami

Truskawki wyjąć z kompotu. Żaroodporne naczynie wysmarować masłem i posypać cukrem. Mąkę i sól wsypać do miski. Dodać jajka, żółtko, cukier i skórkę z cytryny. Ubić mikserem. Dodać mleko i śmietanę. Roztopić masło, przestudzić i dodać do ciasta (masło dość szybko stygnie). Ciasto wlać do naczynia, na to rozłożyć truskawki i piec 35-40 minut w temperaturze 160 st. C.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

magdziorka6 24.02.2013 17:59
pyszotka
kokoszka
kokoszka 24.02.2013 17:42
mniami
Karolina44 24.02.2013 17:35
MMM pycha:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak