Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Clafoutis z gruszkami i jabłkami

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

gruszki 4 sztuki
masło 2 łyżki
rodzynki
daktyle 1 sztuka
śliwki suszone 4 sztuki
Imbir mielony Prymat
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
cukier/miód 3-4 łyżki
mleko 1/2 szklanki
mąka 1 szklanka
jajko 3
cukier wanilinowy 4 łyżeczki
cukier kryształ 1 szklanka
jabłko 1 sztuka duże

Przepis i sposób przygotowania na: Clafoutis z gruszkami i jabłkami

Masło rozpuść w rondelku. Gruszki umyj i pokrój na mniejsze kawałki lub w plasterki. To samo zrób z jabłkami. Tak przyrządzone owoce wrzuć do masła i poczekaj, aż zbrązowieją. Dodaj rodzynki, pokrojone w kostkę śliwki suszone i daktyla, cukier lub miód oraz przyprawy korzenne (imbir, cynamon, gałka muszkatołowa). Mąkę, mleko, jajka i cukry (wanilinowy i zwykły) zmiksuj dokładnie. Owoce przełóż do wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia formy i zalej zmiksowaną masą. Piecz w piekarniku ok. 45 minut w temp. 180 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 08.09.2012 22:09
Zgadzam się.
Justyna87 01.09.2012 07:17
ciekawe
Rafał10 31.08.2012 15:07
Bardzo ciewakawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak