Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Clafoutis z czereśniami

4.0
(24)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 3 sztuka
mąka 100 gram
mleko 3,2% 100 mililitr
śmietana 30% 100 mililitr
sól 1 szczypta
cukier 100 gram
esencja waniliowa 1 łyżeczka
czereśnie 500 gram
masło 1/2 łyżka
mąka 1/2 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Clafoutis z czereśniami

Kroki postępowania

1
Czereśnie umyć, osuszyć i wydrylować.
Krok 1 - Clafoutis z czereśniami foto
2
Formę do zapiekania (średnicy ok. 24 cm) wysmarować masłem i wysypać mąką. Na dnie ciasno poukładać czereśnie.
Jajka wbić do miski, dodać esencję waniliową, cukier i szczyptę soli. Ubić na puszystą pianę. Dodać przesianą mąkę i zmiksować. Nie przerywając ubijania dodać śmietanę i mleko. Owoce delikatnie zalać ciastem.
Krok 2 - Clafoutis z czereśniami foto
3
Ciasto wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 30-35 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Krok 3 - Clafoutis z czereśniami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

norweska20 05.07.2015 00:10
smacznie się zapowiada
dwa pokoje z kuchnią 07.07.2013 10:21
Po prostu nie widziałam ani nie słyszałam o nim nigdy stąd moje zdziwienie, ale jestem ogromnie ciekawa jak smakuje więc muszę sama je zrobić:) Przepis już mam u siebie więc jak upiekę to napiszę jakie są moje wrażenia :)
migotka28 02.07.2013 20:29
robiłam kilka raz z truskawkami i jest pycha czas wypróbowac klasysznej wersji z czereśniami lub wisniami
Ola1984 02.07.2013 13:17
józefinkaz tak to ciasto ma właśnie taką konsystencję przypominającą "zakalca", ale takie właśnie ma być :) W smaku jest pyszne, coś jak połączenie gęstego budyniu z ciastem naleśnikowym. Ciasta ma być tyle aby przykryło delikatnie owoce, więc dobrze jest zrobić je w jakimś naczyniu do zapiekania lub właśnie w blaszce. Ciasto w trakcie pieczenia fajnie rośnie, ale już po wyciągnięciu z piekarnika opada - i nie jest to jego wadą, takie ma po prostu być. Ja zakochałam się w jego smaku od pierwszego kęsa, ciasto jest naprawdę ciekawe w smaku, więc warto spróbować, tym bardziej, że nie wymaga wielkiego nakładu pracy :)
Łucja 02.07.2013 12:42
pyszne :) robiłam podobne w zeszłym roku :) muszę powtórzyć :)
Róża1 02.07.2013 12:11
super ciacho:-)
02.07.2013 10:33
to ciasto ma właśnie konsystencję zakalca, ale takie ma być! dlatego piecze się je cienkie, a nie wysokie
idealme 02.07.2013 10:30
pysznie wygląda :)
Gracer 02.07.2013 09:48
chętnie skosztuję :)
Pietruszka 02.07.2013 09:39
ciekawe ciasto
dwa pokoje z kuchnią 02.07.2013 09:20
no widzę to ciasto po raz drugi i nie mogę się nadziwić jego konsystencji, ze zdjęcia wygląda trochę jak zakalec, ale z tego co się dowiadywałam to bardziej przypomina naleśnikowe?? jak to jest z tym ciastem? rety jestem strasznie ciekawa, muszę spróbować :D Super zdjęcia, przepis kradnę do siebie
Agnieszka-87-25 02.07.2013 08:44
rewelacja!
Paolcia 02.07.2013 08:16
bardzo apetycznie wygląda :)
paulina2157 02.07.2013 07:58
też wczoraj robiłam, dziś mam dodać przepis mój troszkę inny widzę od Twojego jest :)
EWI 02.07.2013 07:55
pyszności mniam
Mniam 02.07.2013 07:44
Wygląda bardzo apetycznie.
Renata9 02.07.2013 07:43
super ciacho
aisza1 02.07.2013 07:33
smaczne to
Ola1984 02.07.2013 07:27
Oj tak, jedno z moich ulubionych ciast :)
iwi 02.07.2013 07:25
Nic tylko zajadać,bo przepyszne.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak