Clafoutis z czereśniami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

gniazd

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

gniazda

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajko

    3 sztuka
  • mąka

    100 gram
  • mleko 3,2%

    100 mililitr
  • śmietana 30%

    100 mililitr
  • sól

    1 szczypta
  • cukier

    100 gram
  • esencja waniliowa

    1 łyżeczka
  • czereśnie

    500 gram
  • masło

    1/2 łyżka
  • mąka

    1/2 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Clafoutis z czereśniami foto
Czereśnie umyć, osuszyć i wydrylować.
Krok 2 - Clafoutis z czereśniami foto
Formę do zapiekania (średnicy ok. 24 cm) wysmarować masłem i wysypać mąką. Na dnie ciasno poukładać czereśnie.
Jajka wbić do miski, dodać esencję waniliową, cukier i szczyptę soli. Ubić na puszystą pianę. Dodać przesianą mąkę i zmiksować. Nie przerywając ubijania dodać śmietanę i mleko. Owoce delikatnie zalać ciastem.
Krok 3 - Clafoutis z czereśniami foto
Ciasto wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 30-35 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (20)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
norweska20 05.07.2015 00:10
smacznie się zapowiada
dwa pokoje z kuchnią 07.07.2013 10:21
Po prostu nie widziałam ani nie słyszałam o nim nigdy stąd moje zdziwienie, ale jestem ogromnie ciekawa jak smakuje więc muszę sama je zrobić:) Przepis już mam u siebie więc jak upiekę to napiszę jakie są moje wrażenia :)
migotka28 02.07.2013 20:29
robiłam kilka raz z truskawkami i jest pycha czas wypróbowac klasysznej wersji z czereśniami lub wisniami
Ola1984 02.07.2013 13:17
józefinkaz tak to ciasto ma właśnie taką konsystencję przypominającą "zakalca", ale takie właśnie ma być :) W smaku jest pyszne, coś jak połączenie gęstego budyniu z ciastem naleśnikowym. Ciasta ma być tyle aby przykryło delikatnie owoce, więc dobrze jest zrobić je w jakimś naczyniu do zapiekania lub właśnie w blaszce. Ciasto w trakcie pieczenia fajnie rośnie, ale już po wyciągnięciu z piekarnika opada - i nie jest to jego wadą, takie ma po prostu być. Ja zakochałam się w jego smaku od pierwszego kęsa, ciasto jest naprawdę ciekawe w smaku, więc warto spróbować, tym bardziej, że nie wymaga wielkiego nakładu pracy :)
Łucja 02.07.2013 12:42
pyszne :) robiłam podobne w zeszłym roku :) muszę powtórzyć :)
Róża1 02.07.2013 12:11
super ciacho:-)
Anonimowy 02.07.2013 10:33
to ciasto ma właśnie konsystencję zakalca, ale takie ma być! dlatego piecze się je cienkie, a nie wysokie
idealme 02.07.2013 10:30
pysznie wygląda :)
Gracer 02.07.2013 09:48
chętnie skosztuję :)
Pietruszka 02.07.2013 09:39
ciekawe ciasto

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat