Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Clafoutis truskawkowo - migdałowy

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka tortowa 12 dag
cukier 1/2 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
jajko 3 sztuki
masło 1,5 łyżki
mleko 3,2% 1/2 szklanki
truskawki 450 g
płatki migdałowe 1 garść
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Porada

Użyłam mrożonych truskawek.

Przepis i sposób przygotowania na: Clafoutis truskawkowo - migdałowy

Kroki postępowania

1
Truskawki rozmrozić. Sok z truskawek (powstały z rozmrażania) odlać do pojemniczka. W misce roztrzepać jajka, dodając sól z cukrem. Do nich dodać porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać, tak aby nie powstały grudki. Kolejno dodać ok. połowy soku z truskawek oraz mleko. Konsystencja ciasta ma być gładka i płynna.
Krok 1 - Clafoutis truskawkowo - migdałowy foto
2
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i ułożyć odsączone truskawki.
Krok 2 - Clafoutis truskawkowo - migdałowy foto
3
Zalać przygotowanym ciastem i posypać migdałami. Piec w nagrzanym piekarniku do 180° C przez 40-45 min. Wierzch powinien być ładnie przyrumieniony. Deser po upieczeniu ma tendencję do opadania, nie należy się przejmować,to naturalny proces. Po wyjęciu można posypać cukrem pudrem. Clafoutis najlepiej smakuje podany na ciepło.
Krok 3 - Clafoutis truskawkowo - migdałowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jadwiga/Jaga85 11.12.2014 15:18
Oj zjadła bym!
Kluska_87 11.12.2014 13:32
rewelacyjne ciasto
Sroczka 11.12.2014 12:28
Pyszny deser, zjadłabym trochę.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak