Clafoutis (czyt.klafuti) - francuski suflet z wiśniami.

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • wiśnie bez pestek

    50 dag
  • mąka

    8 łyżek
  • cukier

    8 łyżek
  • jajka

    3 szt
  • mleko

    170 ml
  • masło do wysmarowania formy

  • cukier puder

  • sól szczypta

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Suflet, to klasyczny francuski finał każdego posiłku. Suflety nie należą do najłatwiejszych dań, ale nie należy się ich bać i próbować. Zapewniam, że nie jest to karkołomne zadanie. Suflet podajemy zaraz po wyjęciu z piekarnika. Zgodnie z tradycją francuską, podczas pieczenia sufletu podajemy sery, a dopiero po nich wnosimy deser.
Clafoutis, to czereśnie czarne (wiśnie) w cieście. Ciasto jest podobne do sufletu, ale trochę oscyluje w kierunku omletu biszkoptowego. "Klafutek" jest łatwy do przygotowania, udaje się zawsze i jest doskonały na ciepło i zimno. Możemy piec w małych jednorazowych kokilkach, jak i większych żaroodpornych naczyniach. Stawiamy na stół deser lekko przestudzony i nakładamy łyżką wg własnej woli.
Taki suflet możemy przygotować z innymi owocami, brzoskwiniami, malinami truskawkami, jabłkami i wtedy mówimy o flaugnarde, czyli owocowej dowolności.
Żaroodporne naczynie wysmarować masłem i włożyć wiśnie.
Utrzeć 2 jajka i 1żółtko z cukrem na puszystą masę.
Wsypać mąkę, zmiksować.
Stopniowo dodawać mleko ciągle miksując.
Przykryć i odstawić na parę minut, a w tym czasie ubić pianę z 1 białka.
Pianę delikatnie wmieszać do ciasta i przykryć wiśnie.
Wstawić do nagrzanego piekarnika, 200stop.C. Piec na środkowym poziomie około 40min.Wierzch musi być dobrze zarumieniony. Posypać cukrem pudrem.
Klafutek możemy podać na ciepło lub na zimno, zawsze jest smaczny i właściwie nie opada.

.
P.s.
Wstępne czynności, czyli przygotowanie ciasta bez piany, możemy wykonać wcześniej, w trakcie przyjęcia, gdy goście kończą podstawowe dania, ubijamy białka, dodajemy do ciasta i pieczemy. Goście kończą obiad, a my wnosimy gorący suflet.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
arbuzowo 11.10.2013 07:29
ciekawy pomysł na deser
ao_12 07.10.2013 20:17
mniam, pyszny suflet
Aleksandra/Olcia 07.10.2013 09:07
musi byc pyszny
Paolcia 07.10.2013 08:25
pysznie wyglada :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat