Cisateczka makowe

Cisateczka makowe

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    250 gram
  • mąka ziemniaczana

    30 gram
  • masło

    200 gram
  • cukier puder

    250 gram
  • żółtko jajek

    5 szuk
  • mak

    3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę zmieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną
Następnie dodać żółtka i drobno pokrojone masło
Dokładnie połączyć wszystkie składniki
Dodać mak i ugnieść jednolite ciasto
Formujemy z ciasta kule i wstawiamy do lodówki na ok pół godziny
Po schłodzeniu ciasto wałkować na placek o grubości pół centymetra
Wycinamy foremką ciastka
Pieczemy na blaszce wyłożonej pergaminem 20 minut w temperaturze 200 stopni

Wystudzone ciastka można ozdobić lukrem i makiem, lub posypką
Są idealną ozdobą choinki

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat