ciemny domowy chlebek

ciemny domowy chlebek

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    1 kg
  • otręby pszenne

    1 szkl
  • ziarna słonecznika

    1/2 szkl
  • płatki owsiane

    3 łyżki
  • drożdże

    100 dkg
  • sól

  • cukier

    do smaku
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania ciemny domowy chlebek

Mąkę,otręby,płatki i słonecznik mieszamy.Wlewamy drożdże rozpuszczone w szklance ciepłej wody z odrobiną cukru.W 1/2 l wody rozpuszczamy sól i wlewamy do masy.Wyrabiamy ciasto i pozostawiamy do wystygnięcia.
Dwie formy smarujemy tłuszczem i wykładamy ciasto.Gdy podrośnie,pieczemy w temp.200 stopni około 2 godzin.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Andzia1977
Andzia1977 01.05.2012 22:44
wypróbuję na pewno

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat