Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciemny biszkopt do tortu

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka tortowa 1/2 szklanki
jaja 3 szt
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
kakao 2-3 łyżki
cukier 1/2 szklanki
mąka ziemniaczana 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Ciemny biszkopt do tortu

Kroki postępowania

1
Żółtka oddzielić od białek i rozmieszać łyżką.
Krok 1 - Ciemny biszkopt do tortu foto
2
Białka na chwilę wstawić do lodówki, by lepiej się ubijało.
Krok 2 - Ciemny biszkopt do tortu foto
3
Następnie wyjąć z lodówki i ubijać mikserem na sztywną pianę z dodatkiem cukru, który dodajemy pod koniec ubijania partiami. Dodać żółtka i dalej ubijać na wolnych obrotach.
Krok 3 - Ciemny biszkopt do tortu foto
4
Mąkę przesiać wraz z kakao i proszkiem do pieczenia, dodawać po łyżce do ubitej piany, wymieszać delikatnie łyżką.
Krok 4 - Ciemny biszkopt do tortu foto
5
Przełożyć do wysmarowanej blaszki okrągłej na 22 cm. Wstawić do piekarnika i piec w 190 stopniach do suchego patyczka. Po wystudzeniu przeciąć ostrym nożem i przekładać masą .
Krok 5 - Ciemny biszkopt do tortu foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak