Ciemno-jasny biszkopt do tortów

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jaja

    5 szt
  • mąka ziemniaczana

    2 łyżki
  • cukier

    2/3 szklanki
  • mąka pszenna

    niepełna szklanka
  • cukier waniliowy

    2 łyżeczki
  • kakao

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ciemno-jasny biszkopt do tortów foto
Białka oddzielić od żółtek i ubić je z cukrem waniliowym na sztywną pianę. W czasie ubijania dodawać stopniowo cukier kryształ i ubijać dalej. Wyłączyć mikser. Dodać żółtka, obie mąki i wymieszać delikatnie łyżką. Gdy składniki ładnie się połączą połowę wylać do formy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 minut.
Krok 2 - Ciemno-jasny biszkopt do tortów foto
Gdy placki przestygną w środku każdego wyciąć kółko - ja używam pucharka do lodów...
Krok 3 - Ciemno-jasny biszkopt do tortów foto
...i przemienić - do jasnego biszkopta włożyć ciemne kółko i odwrotnie.
Krok 4 - Ciemno-jasny biszkopt do tortów foto
Gotowego biszkopta przekładać masą. Wygląda na prawdę rewelacyjnie po przekrojeniu.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Margo1 17.04.2013 08:52
też taki robię
kate.500 13.03.2012 07:00
super
caralajna 05.03.2012 08:57
bardzo ciekawy :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat