Cielęcina z bazylią

Cielęcina z bazylią

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cielęcina bez kości

    1,5 kg
  • Bazylia suszona Prymat

    1 łyżka
  • sok z cytryny

    2 łyżki
  • skórka z cytryny

    1/4 łyżeczki
  • tłuszcz

    2 łyżki
  • wino białe wytrawne

    1 kieliszek
  • sól

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Umyte mięso mocno wygnieść ręką, wrzucić na 2-3 minuty do wrzątku, osączyć na sicie, natrzeć bazylią i skórką z cytryny, skropić sokiem, owinąć w folię, zostawić na noc w lodówce. Następnego dnia natrzeć solą, posmarować tłuszczem, piec w gorącym piekarniku, skrapiając winem. Podawać na gorąco lub na zimno z pikantnymi sosami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat