Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciecierzyca w stylu hiszpańskim z chorizo, DS XIX odc. 32

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Ciecierzyca w stylu hiszpańskim z chorizo to danie które łączy w sobie wyrazistość kiełbasy chorizo i delikatność ciecierzycy, która przyjemnie "rozpada się" po ugryzieniu. Jest prosta w przygotowaniu, a  jej smak zabierze Was w kulinarną podróż na Półwysep Iberyjski. 

Składniki:

Ciecierzyca w stylu hiszpańskim:

oliwa 5 łyżek
czosnek 4 ząbki
cebula 1 sztuka
chorizo 200 g
sos pomidorowy 1/2 szklanki
sól do smaku
Pieprz czarny Prymat w młynku do smaku
ciecierzyca z puszki 400 g
bulion warzywny 2-2,5 szklanki
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
Ziele angielskie całe Prymat 3 ziarna
ziemniaki 500 g
Papryka wędzona słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
świeża natka pietruszki 3 gałązki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciecierzyca w stylu hiszpańskim z chorizo, DS XIX odc. 32

Ciecierzyca w stylu hiszpańskim z chorizo, to danie które łączy w sobie kontrastujące ze sobą pod względem struktury składniki. Kiełbasa chorizo, która dodana została do dania w tym przepisie to ważny element kuchni hiszpańskiej. Jest intensywna w smaku i lekko paprykowa dzięki czemu wspaniale łączy się z sosem pomidorowym i pieczonymi ziemniaczkami. Ciecierzyca w stylu hiszpańskim z chorizo to danie doskonale znane na Półwyspie Iberyjskim i jest ono przykładem na to jak kuchnia hiszpańska łączy różnorodne smaki i intensywne aromaty. 

KROKI:

1

Cebulę kroimy w piórka. Czosnek siekamy na kawałki. Do garnka wlewamy sporo oliwy i rozgrzewamy na średnim ogniu. Powoli smażymy cebulę, a następnie wrzucamy posiekany czosnek. Podsmażamy na wolnym ogniu. Po kilku minutach do garnka wlewamy sos pomidorowy, a następnie wrzucamy ciecierzycę. Dolewamy odpowiednią ilość bulionu, wrzucamy liście laurowe PRYMAT oraz ziele angielskie PRYMAT, gotujemy na wolnym ogniu. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Garnek przykrywamy przykrywką i powoli gotujemy.

2

Obrane ziemniaki kroimy na ćwiartki. Pokrojone ziemniaki układamy na blaszce do pieczenia i doprawiamy solą, pieprzem oraz skrapiamy oliwą z oliwek. Posypujemy papryką słodką wędzoną PRYMAT. Tak przygotowane ziemniaki wkładamy do piekarnika: temperatura 200°C, czas pieczenia 15 do 20 minut, funkcja grzania góra dół.

3

Hiszpańskie chorizo kroimy na plasterki o grubości około 1 cm. Dodajemy do garnka około 5-10 minut przed podaniem dania.

Ciecierzycę nakładamy na talerz. Na wierzchu układamy pieczone ziemniaki. Całość dekorujemy pietruszką. Gotowe danie posypujemy świeżym pieprzem do smaku.

Spodobał Wam się przepis na ciecierzycę w stylu hiszpańskim z chorizo? Koniecznie sprawdźcie inne przepisy przygotowane przez Doradcę Smaku!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Sylwia 08.03.2024 12:03
Ekspresowe danie a przy tym znakomite! Mój partner był zachwycony a danie bardzo sycące :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak