Przepis i sposób przygotowania na: Ciecierzyca w stylu hiszpańskim z chorizo, DS XIX odc. 32
Ciecierzyca w stylu hiszpańskim z chorizo, to danie które łączy w sobie kontrastujące ze sobą pod względem struktury składniki. Kiełbasa chorizo, która dodana została do dania w tym przepisie to ważny element kuchni hiszpańskiej. Jest intensywna w smaku i lekko paprykowa dzięki czemu wspaniale łączy się z sosem pomidorowym i pieczonymi ziemniaczkami. Ciecierzyca w stylu hiszpańskim z chorizo to danie doskonale znane na Półwyspie Iberyjskim i jest ono przykładem na to jak kuchnia hiszpańska łączy różnorodne smaki i intensywne aromaty.
KROKI:
Cebulę kroimy w piórka. Czosnek siekamy na kawałki. Do garnka wlewamy sporo oliwy i rozgrzewamy na średnim ogniu. Powoli smażymy cebulę, a następnie wrzucamy posiekany czosnek. Podsmażamy na wolnym ogniu. Po kilku minutach do garnka wlewamy sos pomidorowy, a następnie wrzucamy ciecierzycę. Dolewamy odpowiednią ilość bulionu, wrzucamy liście laurowe PRYMAT oraz ziele angielskie PRYMAT, gotujemy na wolnym ogniu. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Garnek przykrywamy przykrywką i powoli gotujemy.
Obrane ziemniaki kroimy na ćwiartki. Pokrojone ziemniaki układamy na blaszce do pieczenia i doprawiamy solą, pieprzem oraz skrapiamy oliwą z oliwek. Posypujemy papryką słodką wędzoną PRYMAT. Tak przygotowane ziemniaki wkładamy do piekarnika: temperatura 200°C, czas pieczenia 15 do 20 minut, funkcja grzania góra dół.
Hiszpańskie chorizo kroimy na plasterki o grubości około 1 cm. Dodajemy do garnka około 5-10 minut przed podaniem dania.
Ciecierzycę nakładamy na talerz. Na wierzchu układamy pieczone ziemniaki. Całość dekorujemy pietruszką. Gotowe danie posypujemy świeżym pieprzem do smaku.