Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciecierzyca w sosie pomidorowym

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ciecierzyca 200 g
olej 20 g
cebula 1 sztuka
czosnek 2 ząbki
koncentrat pomidorowy 200 g
sól
pieprz
pietruszka zielona 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Ciecierzyca w sosie pomidorowym

Ciecierzycę zalewamy wodą i moczymy przez całą noc. Na następny dzień gotujemy do miękkości około 75 minut i odcedzamy. W rondelku na rozgrzany olej wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy ta się zezłoci, wrzucamy odcedzoną ciecierzycę i przeciśnięty czosnek. Dodajemy koncentrat pomidorowy i dokładnie mieszamy. Trzymamy na ogniu do momentu aż całość się zagotuje. W przypadku gdy potrawa jest za sucha podlewamy wodą przegotowaną. Dodajemy sól i pieprz do smaku oraz łyżkę posiekanej pietruszki. Jest to doskonały dodatek do dań obiadowych. Na zdjęciu podane jest z kotletami sojowymi, kaszą gryczaną oraz cukinią. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

lara 03.09.2013 11:08
ciekawa propozycja
Monika10 02.09.2013 21:51
super potrawa

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak