Ciasto ziemniaczane z orzechami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki ugotowane

    40 dag
  • jaja

    7 szt
  • orzechy mielone

    40 dag
  • cukier puder

    20 dag
  • margaryna

    25 dag
  • cukier wanilinowy

    15 g
  • aromat migdałowy

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę, wystudzić Margarynę utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodając po jednym żółtku, po łyżce ziemniaków i orzechów. Po wyczerpaniu wszystkich składników dodać aromat i sztywno ubitą piane z białek, delikatnie przemieszać. Ciasto wyłożyć do formy wyłożonej pergaminem, włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 1 godziny w temp. 180 stopni Po wystygnięciu oblać lukrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Andysz 26.02.2013 00:37
świetne;]
romanrafal 03.11.2012 14:38
ciekawy przepis
Monika193 12.01.2012 16:14
pycha
gusia1000 20.12.2011 22:27
Dobre.
IKrakowianka 03.10.2011 07:54
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat