Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ciasto zielone jabłuszko

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaja 5 szt
cukier kryształ 200 g
mąka tortowa 200 g
proszek do pieczenia 1 łyżka
ocet 1 łyżka
jabłka 5 kg
galaretka agrestowa 3 paczki
smietana kremowa 400 ml

Przepis i sposób przygotowania na: ciasto zielone jabłuszko

Biszkopt:
Do osobnego naczynia wbić żółtka i białka. Żółtka posypać proszkiem do pieczenia i polać octem. Po kilku minutach wymieszać i pozostawić do napęcznienia. Białka ubić na sztywno i dodać cukier. Połączyć z żółtkiem. Dodać mąkę i wszystko dobrze wymieszać. Wlać na blachę i piece ok. 20 min na 180 st. C.

Masa jabłkowa:
Jabłka umyć, obrać ze skórki i pokroić na cienkie plasterki. Włożyć do garnka i na małym ogniu smażyć. Można je potłuc tłuczkiem do ziemniaków, wtedy szybciej zmiękną. Kiedy powstanie masa jak do dżemu, powoli wsypać paczkę galaretki. Wymieszać tak, by galaretka się rozpuściła. Zdjąć z ognia. Ostudzić. Po ostudzeniu kładziemy masę na biszkopt.
Następnie ubić śmietanę i wyłożyć na masę jabłkową.
Na koniec kładziemy galaretkę zrobioną wg przepisu na opakowaniu. Całość włożyć do lodówki na ok. 2 godz.
Gotowe!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ziutula
ziutula 27.09.2012 20:33
moje smaki w tym ciachu
Kasia35 15.09.2012 09:06
szkoda, że nie ma zdjęcia
Betka 15.09.2012 08:41
rewelacja;)
gusia1000 15.09.2012 00:08
Smaczne.
jasiek 14.09.2012 23:52
super ciacho

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak