ciasto zielone jabłuszko

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jaja

    5 szt
  • cukier kryształ

    200 g
  • mąka tortowa

    200 g
  • proszek do pieczenia

    1 łyżka
  • ocet

    1 łyżka
  • jabłka

    5 kg
  • galaretka agrestowa

    3 paczki
  • smietana kremowa

    400 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Biszkopt:
Do osobnego naczynia wbić żółtka i białka. Żółtka posypać proszkiem do pieczenia i polać octem. Po kilku minutach wymieszać i pozostawić do napęcznienia. Białka ubić na sztywno i dodać cukier. Połączyć z żółtkiem. Dodać mąkę i wszystko dobrze wymieszać. Wlać na blachę i piece ok. 20 min na 180 st. C.

Masa jabłkowa:
Jabłka umyć, obrać ze skórki i pokroić na cienkie plasterki. Włożyć do garnka i na małym ogniu smażyć. Można je potłuc tłuczkiem do ziemniaków, wtedy szybciej zmiękną. Kiedy powstanie masa jak do dżemu, powoli wsypać paczkę galaretki. Wymieszać tak, by galaretka się rozpuściła. Zdjąć z ognia. Ostudzić. Po ostudzeniu kładziemy masę na biszkopt.
Następnie ubić śmietanę i wyłożyć na masę jabłkową.
Na koniec kładziemy galaretkę zrobioną wg przepisu na opakowaniu. Całość włożyć do lodówki na ok. 2 godz.
Gotowe!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ziutula 27.09.2012 20:33
moje smaki w tym ciachu
Kasia35 15.09.2012 09:06
szkoda, że nie ma zdjęcia
Betka 15.09.2012 08:41
rewelacja;)
gusia1000 15.09.2012 00:08
Smaczne.
jasiek 14.09.2012 23:52
super ciacho

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat