Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto zebra

3.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki

woda gazowana 1,5 szklanki
1 koska Kasi 250 gram
mąka pszenna 3 szklanki
cukier 1 szklanka
jajko 6 sztuk
kakao 3 łyżki
proszek do pieczenia 3 łyżeczki
cukier waniliowy 1 opakowanie

Dodatkowo

mąka 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto zebra

Kasię rozpuszczam w rondelku.

Mąkę łączę z proszkiem do pieczenia oraz cukrem waniliowym.

W drugiej misce ucieram jajka z cukrem do uzyskania jasnej masy. Następnie dodaje do niej partiami (na przemian) mąkę, wodę gazowaną (dzięki niej ciasto będzie bardziej puszyste) oraz rozpuszczone masło.

Powstałą masę dzielę na dwie równe części. Do jednej dodaję kakao a do drugiej 3 łyżki mąki. Każdą część dokładnie mieszam.

Tortownicę o średnicy 27cm smaruję masłem i posypuję mąką. Każdą masę wlewam na przemian niewielkimi porcjami na sam środek tortownicy aż obie masy się skończą.

Tak przygotowane ciasto wstawiam do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 1 godzinę i 5-10 minut. Po godzinie sprawdzam patyczkiem czy ciasto się upiekło.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Marta Ryżek-Kalkowska 25.10.2016 17:32
smaczne ciacho.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak