Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto ze szpinakiem

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mrożony szpinak 450 gram
cukier kryształ 1 i 1/3 szklanki
jaja 3 sztuki
olej 1 i 1/3 szklanki
mąka krupczatka 2 szklanki
proszek do pieczenia 3 łyżeczki
śmietana 30% 300 ml
śmietan fix 2 sztuki
dekoracja 1 sztuka
granat 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto ze szpinakiem

Kroki postępowania

1
Szpinak rozmrażamy i odsączamy z wody.
Miksujemy jaja z cukrem,potem pomału wlewamy olej i dalej miksujemy.Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dalej mieszamy.Następnie dodajemy odsączony szpinak i mieszamy łyżką.Wlewamy do formy o wym.21cmx25cm i pieczemy ok.1 godz. do suchego patyczka w 180 stopni.
Krok 1 - Ciasto ze szpinakiem foto
2
Po wystudzeniu obciąć nożem wierzch ciasta i rozdrobnić w misce.Ubić śmietanę dodając pod koniec śmietan-fixy.
Krok 2 - Ciasto ze szpinakiem foto
3
Na ciasto wyłożyć ubitą śmietanę,posypać okruszkami ciasta a na wierzch owoce granata.
Krok 3 - Ciasto ze szpinakiem foto
4
Pyszne zielone ciasto :)
Krok 4 - Ciasto ze szpinakiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

EWI 09.05.2014 12:30
wygląda pysznie
foczka-ks 22.01.2014 23:12
ładnie się prezentuje
IwonaDD 20.01.2014 08:41
prezentuje się znakomicie, wręcz zachwyca!!!
Ola1young 19.01.2014 18:00
ciekawe to ciasto i zapewne smaczne :)
gosia&gosia 16.01.2014 17:19
bardzo smaczne jest to ciasto ze szpinakiem polecam
borgia 16.01.2014 11:36
:)Oczywiście, że przepis mnie zaintrygował, gdy pisałaś, że zrobisz... No i oto mam okazję zobaczyć efekt końcowy - robiący wrażenie. Jasne, że pozytywne. Wygląda świetnie... Jednak wiem, że o ile cukinia, dynia, marchew czy inne buraczki są dla moich chłopaków do przełknięcia, o tyle o szpinaku nie pisnę słowa... Dopóki nie przyjdzie im do głowy zapytać ;).
Anna169Hosz 15.01.2014 22:27
Zabieram do ulubionych!
Reniaa 15.01.2014 21:15
Polecam wypróbować.W smaku szpinak jest nie wyczuwalny,nadaje ładny zielony kolor.
joanna__s 15.01.2014 21:04
Bardzo odważne połączenie.
Olga_SK 15.01.2014 19:40
Planujemy zrobić to ciasto w weekend. Przyznam, że jestem bardzo ciekawa smaku :)
Stenka 15.01.2014 18:57
ciekawa jestem smaku
patryska76 15.01.2014 18:43
Wow, odważne połączenie ;-) Gratuluję pomysły ;-)
Konczi 15.01.2014 18:30
wow!!! pięknie wygląda!
cukiereczek 15.01.2014 18:16
ale pomysłowe Super
Beata999 15.01.2014 18:05
Na słodko jeszcze nie jadłam,więc spróbuję.
Jusiaa 15.01.2014 17:44
Coś innego, fajne
Romanowka 15.01.2014 17:43
Pięknie wyszło! A ja się dziwiłam, że ze szpinakiem na słodko! Super ciasto!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak