Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto ze śliwkami

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

masło 200 g,
mąka pszenna 2 szkl,
cukier 1,5 szkl,
proszek do pieczenia 2 łyżeczki,
sól szczypta
jajko 3 - 4 szt,
aromat waniliowy kilka kropli,

dodatkowo;

śliwki 800 g,
cukier waniliowy cynamonowy,

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto ze śliwkami

Do miski włożyć masło, cukier ,proszek do pieczenia oraz szczyptę soli.
Wszystko dokładnie zmiksować, dodając po jednym jajku olejek waniliowy (kilka kropli )oraz na koniec przesianą mąkę.Gotowe ciasto przelać na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę.
Śliwki rozmrozić,odsączy z nadmiaru soku i poukładać na rozłożonym cieście skórkami do dołu.
Śliwki posypać cukrem cynamonowym lub wymieszanym cukrem z cynamonem.
Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni. około 50 minut.
Po upieczeniu i wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Wielkość blaszki 25/37 cm.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewa Wojtaszko 21.06.2017 12:41
bardzo dobre
gusia1000 20.06.2017 12:24
Zawsze jest dobre.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak