Ciasto ze śliwkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Biszkopt

  • jajko

    4 szt
  • mąka pszenna

    1 szklanka
  • cukier

    0,5 szklanki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • cukier waniliowy

    1 szt

Wierzch

  • śliwki węgierki

    40 dag
  • śmietana 30%

    300 ml
  • śmietan fix

    2 op
  • woda

    pól szklanki
  • jogurt naturalny

    400 g
  • czekolada gorzka

    pół tabliczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ciasto ze śliwkami foto
Ubić piane z białek. Dalej ubijając dodawać stopniowo cukier ,cukier waniliowy ,po jednym żółtku a na końcu lekko wymieszać z mąką wymieszana z proszkiem do pieczenia .Piec ok.30 min. w 180C .Ostudzić
Krok 2 - Ciasto ze śliwkami foto
Śliwki myjemy ,pozbawiamy pestek,przekładamy do rondelka dodajemy cukier i gotujemy ok 10 min, zestawiamy z ognia.
Krok 3 - Ciasto ze śliwkami foto
Na ostudzony biszkopt wykładamy śliwki które gotowały się w garnuszku,odcedzając je od soku.
Krok 4 - Ciasto ze śliwkami foto
Galaretki rozpuszczamy w pół szklanki gorącej wody dodajemy sok który wytworzył się w trakcie gotowania śliwek, jogurt i mieszamy .Odstawiamy by zaczęło tężeć.Gdy lekko stężeje dodajemy posiekaną drobno czekoladę i wykładamy na biszkopt ze śliwkami.
Krok 5 - Ciasto ze śliwkami foto
Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem fixu, i wykładamy na zastygniętą galaretkę .Wierzch posypujemy 3-4 śliwkami pokrojonymi w drobną kosteczkę .

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Mira85 23.10.2014 12:30
ależ pysznie wygląda
w mojej kuchni 23.10.2014 00:45
same pyszności słodkie
Janina 22.10.2014 20:40
Mniam, pyszności;)
bietka 22.10.2014 20:24
smaczne ciacho :)
Noruas 22.10.2014 20:13
rewelacja, wygląda bajecznie
gosia561 22.10.2014 20:02
pyszna sprawa

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat