Ciasto ze śliwkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jaja

    4 szt
  • cukier

    3/4 szkl
  • cukier wanilinowy

    1 szt
  • margaryna

    15 dag
  • mąka

    25 dag
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • śliwki

    50 dag
  • tłuszcz do formy

  • cukier puder

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Całe jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na jednolitą masę. Margarynę rozpuścić, ochłodzić i wlać do ubitych jajek. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia i wsypać do jajek, ciągle mieszając. Wlać ciasto do wysmarowanej tłuszczem średniej tortownicy. Z umytych i osuszonych śliwek wyjąć pestki i układać połówki na cieście. Piec 40 min. Po upieczeniu można posypać ciasto cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
katarzynka455 25.05.2011 09:36
lubię ciasta ze śliwkami
Tomek13 15.05.2011 10:18
super
kochanyptysiu 29.04.2011 08:21
swietnie sie prezentuje
gacopierz23 26.04.2011 22:30
pyszne
piotereq 26.04.2011 09:25
bdb ;]
kate.500 07.04.2011 08:06
Wygląda kapitalnie, az jesc się chce...
owca441 05.04.2011 17:20
smaczne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat