Ciasto ze śliwkami

Ciasto ze śliwkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jaja

    4 szt
  • cukier

    3/4 szkl
  • cukier wanilinowy

    1 szt
  • margaryna

    15 dag
  • mąka

    25 dag
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • śliwki

    50 dag
  • tłuszcz do formy

  • cukier puder

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Ciasto ze śliwkami

Całe jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na jednolitą masę. Margarynę rozpuścić, ochłodzić i wlać do ubitych jajek. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia i wsypać do jajek, ciągle mieszając. Wlać ciasto do wysmarowanej tłuszczem średniej tortownicy. Z umytych i osuszonych śliwek wyjąć pestki i układać połówki na cieście. Piec 40 min. Po upieczeniu można posypać ciasto cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

katarzynka455 25.05.2011 09:36
lubię ciasta ze śliwkami
Tomek13 15.05.2011 10:18
super
kochanyptysiu 29.04.2011 08:21
swietnie sie prezentuje
gacopierz23 26.04.2011 22:30
pyszne
piotereq 26.04.2011 09:25
bdb ;]
kate.500 07.04.2011 08:06
Wygląda kapitalnie, az jesc się chce...
owca441 05.04.2011 17:20
smaczne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat