Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z żurawiną i mascarpone

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

masło 1 kostka
cukier brązowy 1/2 szklanki
jajko 4 szt.
Imbir mielony Prymat 1 łyżeczka
migdały zmielone 10 dag
sól szczypta
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
mąka pszenna 10 dag
mąka żytnia 10 dag
żurawina suszona 10 dag
biała czekolada 15 dag
serek mascarpone 25 dag
cukier puder 1 szklanka
sok z cytryny 1/2 szt.
mleko 2 łyżki

do ozdoby

płatki migdałowe 5 dag
żurawina 1 garść

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z żurawiną i mascarpone

Masło ucieramy z brązowym cukrem. Nie przerywając ucierania dodajemy jajka, imbir, mielone migdały, proszek do pieczenia i sól. Do miski przesiewamy dwa rodzaje mąki i miksujemy. Dodajemy żurawinę i posiekaną tabliczkę czekolady (10 dag). Całość mieszamy. Tortownicę o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto i pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni C. Przygotowujemy krem. Serek miksujemy z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Masę wykładamy na wystudzone ciasto. Wierzch posypujemy żurawiną i płatkami migdałowymi. Całość polewamy polewą przygotowaną z połowy tabliczki czekolady wymieszanej z 2 łyżkami mleka w kąpieli wodnej. Przechowywać w lodówce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 27.09.2016 00:39
Bardzo dobre ciasto.
Mama niejadka 26.09.2016 16:11
Pyszne ciasto
Mniam 26.09.2016 14:31
Jakie to ciasto musi być smaczne. Z chęcią sięgnęłabym po kawałek :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak