Ciasto z wiśniami

Ciasto z wiśniami

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Biszkopt

  • jaja

    4 szt
  • mąka pszenna

    4 łyżki
  • cukier

    4 łyżki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżka
  • Ciasto z wiśniami:

  • margaryna

    1 szt
  • żółtko jajek

    4 szt
  • śmietana

    1 szkl
  • mąka pszenna

    3 szkl
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • Piana:

  • białko

    6 szt
  • cukier

    1 szkl
  • kisiel wiśniowy

    1 szt
  • masa

  • budyń waniliowy

    2 szt
  • cukier

    0,5 szkl
  • mleko

    0,5 litra
  • margaryna

    1 szt
  • DODATKOWO:

  • wiśnie bez pestek

    1,5 szkl
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ciasto z wiśniami foto
Ciasto z wiśniami:
Z podanych składników robimy ciasto. Wkładamy na noc do lodówki. Dzielimy na 4 części.
Krok 2 - Ciasto z wiśniami foto
Piana:
Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem, następnie dodajemy kisiel i miksujemy.
Krok 3 - Ciasto z wiśniami foto
Wiśnie drylujemy i chwilę trzymamy na durszlaku aby odciekł trochę sok.
Krok 4 - Ciasto z wiśniami foto
Przełożenie ciasta do pieczenia:
Dwie części ciasta wykładamy na foremki 25/36 wyłożone papierem do pieczenia, na nie wykładamy na każde wykładamy po połowie wiśni.
Krok 5 - Ciasto z wiśniami foto
I połowę piany i przykrywamy każde jednym ciastem. Pieczemy placki jeden do 35 minut w 180 stopniach.
Krok 6 - Ciasto z wiśniami foto
Masa:
W niewielkiej ilości mleka rozrabiamy budynie, resztę zagotowujemy z cukrem i na gotujące wlewamy budyń i gotujemy mieszając do zgęstnienia. Studzimy. Łączymy z utartym masłem lub margaryną.
Krok 7 - Ciasto z wiśniami foto
Biszkopt: Białka ubijamy na sztywno z cukrem, dodajemy żółtka, mąkę proszek do pieczenia. Lekko mieszamy, pieczemy w 180 stopniach na blasze 25/36 przez 30 minut.

Przełożenie:
Ciasto z wiśniami- połowa masy-biszkopt- reszta masy- ciasto z wiśniami dowolna dekoracja

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (29)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
EWI 09.07.2014 08:57
muszę spróbować
Ewelina1991 15.06.2014 09:28
rewelacyjne warstwy
IKrakowianka 14.12.2013 16:10
wygląda wspaniale
malaczarna23 27.09.2013 17:09
wygląda przepysznie
Iwusia 04.09.2013 23:51
wspaniałe jest to ciasto, nie mogę się na nie napatrzeć
caralajna 27.07.2013 08:04
takiego nie jadłam, fajne
agnieszka214 20.07.2013 21:26
jak zawsze pyszne
Kolorowa 12.07.2013 17:30
Mmmm super
IwonaDD 10.07.2013 08:32
u ciebie zawsze tak słodko i takie piękne te ciasta,że aż brak "nowych" komplementów, cudo po prostu!
Anna169Hosz 09.07.2013 15:38
Bardzo apetyczne.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat