Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z winogronami
Białka ubić na sztywno. Do ubitych białek dodajemy cukier i nadal ubijając po kolei żółtka. Następnie dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Dużą blachę wykładany papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Pieczemy przez 30 minut w 180C.
MASA BRZOSKWINIOWA:
30g żelatyny rozpuścić w 1/3 szklanki (80 ml) ciepłej wody, odstawić do ostygnięcia. Całą puszkę brzoskwiń (razem z syropem) zmiksować na gładką masę. Brzoskwinie i żelatynę razem wymieszać. Biszkopt namoczyć wodą z cytryną lub herbatą i wylać na niego tężejącą masę brzoskwiniową. Wstawić do lodówki żeby stężało.
MASA Z MAŚLANKI:
30g żelatyny rozpuścić w 1/3 szklanki (80 ml) ciepłej wody, odstawić do ostygnięcia. Tężejącą żelatynę wymieszać z maślanką. Tężejącą masę wylać na masę brzoskwiniową. Wstawić do lodówki żeby stężało.
Winogrona pokroić na połówki, usunąć z nich pestki i poukładać je na masie maślankowej zachowując malutkie przestrzenie, aby masa ananasowa mogła wpłynąć pomiędzy winogrona.
MASA ANANASOWA:
30g żelatyny rozpuścić w 1/3 szklanki (80 ml) ciepłej wody, odstawić do ostygnięcia. Całą puszkę ananasów (razem z syropem) zmiksować na gładką masę. Ananasy i żelatynę razem wymieszać. Tężejącą masę wylać na winogrona. Wstawić do lodówki żeby stężało.
Dwie galaretki rozpuścić w 750ml ciepłej wody. Tężejącą galaretkę wylać na masę ananasową. Wstawić do lodówki żeby stężało.