Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z winogronami

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 4
cukier 4 łyżki
mąka pszenna 4 łyżki
proszek do pieczenia ½ łyżeczki
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 x 30 ml
Puszka brzoskwiń 1
maślanka brzoskwiniowa 1
winogrona 1 kg
ananas z puszki 1 szt.
galaretka zielona 1 szt.
woda 750 (ciepła)
woda 3 x 80 (ciepła)

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z winogronami

BISZKOPT:
Białka ubić na sztywno. Do ubitych białek dodajemy cukier i nadal ubijając po kolei żółtka. Następnie dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Dużą blachę wykładany papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Pieczemy przez 30 minut w 180C.

MASA BRZOSKWINIOWA:
30g żelatyny rozpuścić w 1/3 szklanki (80 ml) ciepłej wody, odstawić do ostygnięcia. Całą puszkę brzoskwiń (razem z syropem) zmiksować na gładką masę. Brzoskwinie i żelatynę razem wymieszać. Biszkopt namoczyć wodą z cytryną lub herbatą i wylać na niego tężejącą masę brzoskwiniową. Wstawić do lodówki żeby stężało.

MASA Z MAŚLANKI:
30g żelatyny rozpuścić w 1/3 szklanki (80 ml) ciepłej wody, odstawić do ostygnięcia. Tężejącą żelatynę wymieszać z maślanką. Tężejącą masę wylać na masę brzoskwiniową. Wstawić do lodówki żeby stężało.

Winogrona pokroić na połówki, usunąć z nich pestki i poukładać je na masie maślankowej zachowując malutkie przestrzenie, aby masa ananasowa mogła wpłynąć pomiędzy winogrona.

MASA ANANASOWA:
30g żelatyny rozpuścić w 1/3 szklanki (80 ml) ciepłej wody, odstawić do ostygnięcia. Całą puszkę ananasów (razem z syropem) zmiksować na gładką masę. Ananasy i żelatynę razem wymieszać. Tężejącą masę wylać na winogrona. Wstawić do lodówki żeby stężało.

Dwie galaretki rozpuścić w 750ml ciepłej wody. Tężejącą galaretkę wylać na masę ananasową. Wstawić do lodówki żeby stężało.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Aleksandra/Olcia 07.09.2013 18:38
ale bym zjadła
Katarina 02.09.2013 12:37
Ciasto z maślanką brzoskwiniową musi być smaczne!
bietka 02.09.2013 11:52
bardzo pyszne ciacho :)
katarzynagotuje 02.09.2013 11:46
Wygląda na pyszne :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak