Ciasto z węgierkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jaja

    5 szt
  • cukier

    1,5 szklanka
  • mąka tortowa

    3 szklanka
  • proszek do pieczenia

    3 łyżeczka
  • śmietana 18 proc

    6 łyżka
  • masło

    150 g
  • śliwki węgierki

    30 sztuka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Masło roztopić. Śliwki umyć, przepołowić i usunąć pestki. Jaja ubić na pianę z cukrem. Stopniowo dodawać mąkę, proszek i śmietanę. Na końcu dodać roztopione masło.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i przelać ciasto. Na cieście ułożyć śliwki- skórka do dołu.
Piec około 55 minut.
Wystudzone posypać cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Jagódka77 29.10.2014 11:29
aż się rozmarzyłam na myśl o takich pysznościach
everay 04.10.2013 12:09
super do kawy:)
monisia1977 04.10.2013 06:53
pyszne ciasto
Wiesława1 03.10.2013 20:42
napewno pyszne
Czarnula87 03.10.2013 18:26
zawsze chętnie zjem
AZgotuj 03.10.2013 17:14
jakie puszyste:)
noninka77 03.10.2013 17:09
pysznie wygląda:)
Sylwia26 03.10.2013 16:41
apetycznie wygląda :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat