Ciasto z toffi

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    1/2 kg
  • cukier puder

    1/2 szklanki
  • miód

    15 dag
  • masło roślinne

    12,5 dag
  • jajka

    2 sztuki
  • cukier waniiowy

    2 opakowania
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • śmietana kremówka

    500 ml
  • żelatyna

    2-3 łyżki
  • mleko skondensowane słodzone

    1 puszka
  • orzechy włoskie

    10 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mleko skondensowane słodzone w puszce włożyć do garnka, zalać wodą i gotować przez około 2,5 godziny. Następnie wystudzić. Mąkę przesiać na stolnicę z proszkiem do pieczenia, dodać cukier puder, miód, miękkie masło roślinne, cukier waniliowy i całe jajka. Zagnieść ciasto i podzielić na dwie części. Dwie blaszki wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć na nie ciasto i piec przez 15- 20 minut w temperaturze 200 stopni. Ciasto przestudzić. Kremówkę ubić na puszystą masę, pod koniec ubijania dodać żelatynę rozpuszczoną w kilku łyżkach wody. Ciasta przełożyć kremem śmietanowym. Wierzch ciasta posmarować mlekiem skondensowanym i posypać posiekanymi drobno orzechami włoskimi.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (13)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Agata3 23.07.2013 15:40
Rewelacyjne ciacho :)
IKrakowianka 05.07.2012 21:56
pyszne ciacho
Miki 24.02.2012 13:32
mniam
Barbara55 04.06.2011 17:56
zabawa tkwi w toffi
pioge7 25.02.2011 16:36
musi być niezłe
gosia47-47 21.02.2011 19:01
apetyczne
manaika 13.02.2011 10:33
muszę kiedyś spróbować
rakow2 07.02.2011 15:32
ciekawie
Iwusia 13.11.2010 12:28
Ciekawie się zapowiada :)
bogumiła3 20.09.2010 16:45
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat