Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z śliwkami i z kremem

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 5 szt
mąka pszenna 2 1/2 szkl
mąka ziemniaczana 1/2 szkl
cukier 1 szklk
olej 3/4 szkl
woda ok1/2 szkl
proszek do pieczenia 2 łyżeczki z czubkiem
aromat dowolny
Krem:
budyń śmietankowy 1 op
mleko 1 1/2 szkl
cukier 3-4 łyżki
masło 1 kostka
Dodatki:
śliwki ok 1 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z śliwkami i z kremem

Ugotować budyń na mleku z dodatkiem cukru i wystudzić. Utrzeć albo zmiksować z masłem.
Śliwki opłukać, wypestkować i osuszyć. Jajka wybić oddzielając żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, żółtka, aromat, olej i wodę. Wmieszać mąki z proszkiem do pieczenia.
Wyłożyć ciasto do przygotowanej dużej blaszki. Na wierzch ciasta ułożyć śliwki rozcięciem do góry.
Piec do suchego patyczka ok 40 min w 180 stopniach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

katarzynka455 04.07.2017 14:56
Miło mi dziękuję..i proszę częstujcie się:)
Ewa Wojtaszko 04.07.2017 14:35
jakie dobre
Justi2401 04.07.2017 14:05
Ale pycha, porywam do kawki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak