Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z rabarbarem i kruszonką

3.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 15 dkg
mąka pełnoziarnista 15 dkg
jajko 3 szt
kefir 250 ml
olej 125 ml
cukier 5 łyżek
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

kruszonka

masło 5 dkg
cukier 5 dkg
mąka pszenna 10 dkg
cukier waniliowy 1 łyżeczka
kakao 1 łyżeczka

dodatkowo

rabarbar 10 szt
cukier 3 łyżki
cukier waniliowy 1 łyżeczka

Porada

Ważne jest aby ciasta nie mieszać długo tylko tak niedbale .

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z rabarbarem i kruszonką

Kroki postępowania

1
Do miski dajemy masło cukier ,cukier waniliowy i mąkę.
Krok 1 - Ciasto z rabarbarem  i kruszonką foto
2
Składniki wyrabiamy ręką jezeli kruszonka nie jest jeszcze sucha dodajemy jeszcze odrobinę mąki.
Krok 2 - Ciasto z rabarbarem  i kruszonką foto
3
Kruszonkę dzielimy na połowę do jednej części dodajemy kakao i wyrabiamy .
Krok 3 - Ciasto z rabarbarem  i kruszonką foto
4
Rabarbar myjemy i kroimy w kawałeczki.
Krok 4 - Ciasto z rabarbarem  i kruszonką foto
5
Pokrojony rabarbar zalewamy wrzątkiem na 2-3 minuty odsączamy.
Krok 5 - Ciasto z rabarbarem  i kruszonką foto
6
Rabarbar dajemy na sitko posypujemy cukrami mieszamy .
Krok 6 - Ciasto z rabarbarem  i kruszonką foto
7
Do miski wsypujemy mąki ,cukier,proszek do pieczenia i sodę mieszamy.
Krok 7 - Ciasto z rabarbarem  i kruszonką foto
8
Do miski wlewamy kefir,olej i wbijamy jajka.
Krok 8 - Ciasto z rabarbarem  i kruszonką foto
9
Mieszamy składnik płynne .
Krok 9 - Ciasto z rabarbarem  i kruszonką foto
10
Do składników płynnych wsypujemy suche składniki.
Krok 10 - Ciasto z rabarbarem  i kruszonką foto
11
Mieszamy składniki bardzo krótko .
Krok 11 - Ciasto z rabarbarem  i kruszonką foto
12
Tortownicę 30cm wykładamy papierem dajemy ciasto.
Krok 12 - Ciasto z rabarbarem  i kruszonką foto
13
Na ciast wykładamy rabarbar.
Krok 13 - Ciasto z rabarbarem  i kruszonką foto
14
Na rabarbar sypiemy płatki migdałowe 2 łyżki.
Krok 14 - Ciasto z rabarbarem  i kruszonką foto
15
Na migdały sypiemy kakaową kruszonkę.
Krok 15 - Ciasto z rabarbarem  i kruszonką foto
16
Na kakaową kruszonkę sypiemy jasną kruszonkę.
Krok 16 - Ciasto z rabarbarem  i kruszonką foto
17
Foremkę wkładamy do nagrzanego piekarnika 175 st i pieczemy około 45 minut.

POLECAM !!!
Krok 17 - Ciasto z rabarbarem  i kruszonką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

romanrafal
romanrafal 17.05.2014 08:48
super uwielbiam te ciasto
Renata22 16.05.2014 10:01
właśnie takiego przepisu szukałam;)
gusia1000 02.05.2014 20:34
Robiłam takie w zeszłym tygodniu i było smaczne.
Kejti 02.05.2014 14:52
Fajne ciacho,zjadłabym chętnie :-)
gosia56 02.05.2014 14:01
Bardzo dziękuję za miłe komentarze .
bhb8 02.05.2014 09:10
wczoraj jadłam ciasto z rabarbarem, akurat sezon jest na to warzywo więc u mnie często się pojawia :)
Wiesława1 02.05.2014 07:58
uwielbiam tą porę ...rabarbar..truskawki....jagody....śliwki...aż do zimy.Czas na sezonowe owoce i pyszne ciasta
agnieszka131919 01.05.2014 22:32
w tym roku jeszcze nie robiłam, przepyszne ciasto
Róża1 01.05.2014 21:44
jeszcze nie robiłam , byłaś pierwsza :-) , wspaniała okazja dzisiejszego święta:-)
Jusiaa 01.05.2014 21:28
Pycha, rabarbar już w sezonie więc trzeba go kosztować :)
gosia1988 01.05.2014 21:24
Pyszne ciasto
Mniam 01.05.2014 21:04
Ale kusisz :) muszę też takie upiec, bo się pojawił już rabarbar w sprzedaży.
Bernadeta1 01.05.2014 20:44
Dzisiaj robiłam podobne, bardzo smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak