Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z Prince Polo

4.0
(24)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

CIASTO CIEMNE
jajko 3 szt
cukier 3,5 łyżki
mąka tortowa 3 płaskie łyżki
kakao 1 łyżka
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
białko 1/2 szkl
orzechy włoskie 10 dag
wiórki kokosowe 5 dag
mąka ziemniaczana 1 łyżka
proszek do pieczenia 1/4 łyżeczki
cukier 3/4 szkl
masa
mleko 1,5 szkl
cukier kryształ 3 łyżki
cukier waniliowy 1 łyżka
mąka ziemniaczana 1/2 łyżki
masło 15 dag
kawa rozpuszczalna 1 łyżka
spirytus 2 łyzki
Polewa:
margaryna 1 łyżka
cukier 1,5 łyżki
kakao 1,5 łyżki
woda 1,5 łyżki
budyń waniliowy 1 bez cukru
wafelki kakaowe 12 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z Prince Polo

Kroki postępowania

1
Ciasto ciemne: Białka ubijamy na sztywno. Stopniowo wsypujemy cukier oraz dodajemy żółtka. Miksujemy. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao. Dokładnie mieszamy mikserem. Ciasto wylewamy na tortownicę (średnica 22 cm), wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 stopni.
Krok 1 - Ciasto z Prince Polo foto
2
Ciasto bakaliowe: Białka ubijamy na sztywno. Wsypujemy cukier i dokładnie miksujemy. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Miksujemy. Ciastka Prince Polo kroimy w 1 cm kosteczkę. Orzechy włoskie drobno siekamy. Do ubitej piany dodajemy wiórki kokosowe, orzechy oraz Prince Polo. Delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto wykładamy na wyłożoną papierem tortownicę. Pieczemy 25 minut w temperaturze 180 stopni. Papier zdejmujemy po całkowitym wystudzeniu ciasta.
Krok 2 - Ciasto z Prince Polo foto
3
Masa: Z mleka odlewamy ½ szklanki, pozostałe mleko zagotowujemy. W ½ szklanki mleka mieszamy proszek budyniowy, cukier, cukier waniliowy oraz mąkę ziemniaczaną. Wlewamy do gotującego się mleka. Mieszamy i chwilę gotujemy. Odstawiamy do przestudzenia. Kawę rozpuszczamy w 1 łyżce wrzącej wody, studzimy. Masło miksujemy, dodajemy po troszeczku ziemnego budyniu. Dokładnie razem miksujemy. Następnie wlewamy kawę oraz spirytus. Mieszamy mikserem. Polewa: Do garnuszka wrzucamy wszystkie składniki. Zagotowujemy cały czas mieszając. Chwile studzimy.
Krok 3 - Ciasto z Prince Polo foto
4
Przełożenie: ciasto bakaliowe z prince polo- 2/3 masy kawowej- ciasto ciemne- 1/3 masy kawowej- polewa (esy floresy).
Krok 4 - Ciasto z Prince Polo foto
5
Gotowe ciasto schładzamy kilka godzin w lodówce.
Krok 5 - Ciasto z Prince Polo foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stenka 09.06.2015 15:35
ciekawa propozycja
RenataZ-et 07.03.2014 21:41
perfekcyjne :)
IZABELA29 07.03.2014 16:20
jakie apetyczne
ben-ka 06.03.2014 09:51
Wspaniałe! takie,to bym zjadła:)
kate.500 03.03.2014 19:01
pyszne ciasto
Róża1 28.02.2014 23:42
poezja ten Twój torcik :-)
Aannkaa82 26.02.2014 20:58
Pyszne ciasto :)
IlonaAlbertos 22.02.2014 18:57
Wygląda naprawdę genialnie.
IwonaDD 19.02.2014 19:01
cudowne ciasto!
paula99926 16.02.2014 22:29
Wygląda uroczo :)
pawlito 16.02.2014 10:09
wspaniały torcik
adelajda 06.02.2014 10:00
rewelacyjne ciasto :)
Katarzyna/kate1980 05.02.2014 19:18
koniecznie muszę wypróbować
ONY_za_kare 05.02.2014 11:06
piękny torcik
Alex_M 05.02.2014 10:45
super ciacho!! :)
olkaaa 05.02.2014 07:40
rewelacyjny przepis
Małgorzata9 04.02.2014 23:08
już mi smakuje
alaaa 04.02.2014 21:48
super torcik, moje smaki
Magda24 04.02.2014 18:32
pyszne - podoba mi się ten przepis
caralajna 04.02.2014 17:32
musi mieć bardzo bogaty, wspaniały smak
ada.la 04.02.2014 17:24
wygląda na pyszne ciasteczko
Monika-twin 04.02.2014 16:55
ładnie wygląda
Mati13 04.02.2014 16:47
takiego ciasta nie znalem, wygląda znakomicie
kasienka23 04.02.2014 16:37
apetyczne ciasto!
Aga-25 04.02.2014 16:04
muszę wypróbować

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak