Ciasto z owocami

Ciasto z owocami

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Dzisiaj przygotowałam dla mojej rodzinki pyszne ciasto z owocami. Ciasto bardzo proste, szybkie w wykonaniu i bardzo bardzo smaczne.

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na ciasto:

  • mąka

    1.5 szklanki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • cukier

    0.5 szklanki
  • masło lub margaryna

    150 gramów
  • jajko

    1 sztuka

Mus wiśniowy:

  • wiśnie bez pestek

    300 gramów
  • cukier

    3 łyżki
  • żelatyna

    2 łyżki
  • woda gorąca

    70 mililitrów

Krem śmietankowy:

  • śmietana 30%

    330 gramów
  • cukier puder

    2 łyżki
  • śmietan fix

    2 opakowania

Dodatkowo:

  • ananas w puszce

    4 plastry
  • czereśnie

    6 sztuk
  • morele

    4 sztuki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto: Z mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, cukru, startego na tarce o dużych oczkach masła lub margaryny oraz jajka zagnieść gładkie ciasto. Z ciasta formować kulę i włożyć na 20-30 minut do lodówki. Wyjąć i wylepić ciastem wysmarowaną tłuszczem foremkę do tartej.
Nakłuć widelcem, następnie włożyć do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec 15 minut na aż ciasto nabierze jasno złoty kolor. Po upieczeniu ciasto zostawić w foremce do całkowitego wystudzenia.

Ananas odsączyć na sicie a następnie przekroić na połówki. Morele umyć, osuszyć, przekroić na połówki wyjąć pestki i pokroić na małe ćwiartki. Czereśnie opłukać razem z ogonkami i osuszyć.

Wiśnie umyć i wydrylować, następnie podgrzewać razem z cukrem aż cukier się rozpuści, a wiśnie puszczą sok. Lekko przestudzić i zmiksować blenderem, połączyć z rozpuszczoną w gorącej wodzie żelatyną. Wystudzone ciasto wyjąć z foremki, górę wysmarować tężejącym musem, włożyć na 15 minut do lodówki. Mikserem ubić mocno schłodzoną 30% śmietanę razem z cukrem pudrem a pod koniec ubijania dodając śmietan fix. Śmietanę przełożyć do szprycy i wyłożyć na górę ciasta.

Udekorować wcześniej przygotowanymi owocami, odsączonym ananasem, czereśniami oraz kawałkami moreli.

Bożena Matuszczyk
Śmietan fix dajemy w zależności od konsystencji ubitej śmietany u mnie 2 op. Jeżeli nie mamy szprycy to możemy użyć woreczka foliowego odcinając jego niewielki róg.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

gusia1000

18.07.2018 19:19
Dobre ciasto.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat