Ciasto z orzechową niespodzianką

Ciasto z orzechową niespodzianką

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cukier

    4 łyżki
  • mąka pszenna

    4 łyżki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżka
  • olej

    2 łyżki
  • ocet

    1 łyżka
  • jajko

    4 szt
  • kakao

    2 łyżki
  • Ciasto orzechowe:

  • mąka pszenna

    1 łyżka
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • miód płynny

    1 łyżka
  • cukier

    1 szkl
  • białko

    5 szt
  • masa

  • cukier

    1 szkl
  • mleko

    0,5 litra
  • mąka pszenna

    2 łyżki
  • mąka ziemniaczana

    2 łyżki
  • masło

    20 dag
  • żółtko jajek

    5 szt
  • galaretka cytrynowa

    1 szt
  • herbatniki

    4 szt
  • orzechy włoskie

    25 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Biszkopt czekoladowy:
Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę dodajemy pozostałe składniki i delikatnie mieszamy. Pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut w foremce 25/36.
Ciasto orzechowe:
Białka ubijamy z cukrem, dodajemy resztę składników, dokładnie mieszamy i pieczemy około 40 minut w 180 stopniach na blaszce 25/36.
Masa:
Żółtka roztrzepujemy z mąkami w niewielkiej ilości mleka. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem, do gotującego wlewamy żółtka, ciągle mieszamy, gotujemy aż do zgęstnienia. Masło ucieramy dodając stopniowo zimny budyń.
Przełożenie ciasta:
Biszkopt kakaowy -cienka ilość masy -ciasto orzechowe -cienka ilość masy -herbatniki jeden koło drugiego -reszta masy -galaretka.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (17)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ewelina1991 12.03.2014 07:55
pięknie się prezentuje
Kuchareczka2 09.08.2013 21:39
bardzo fajne ciasto
Sarenka 31.05.2013 21:20
Ależ apetyczny kąsek!
jerzy3 16.05.2013 12:32
poproszę taką niespodziankę na deser
IZABELA29 16.05.2013 12:09
CUDOWNE CIACHO
reniatka 14.04.2013 10:05
mmmm wspaniałe ciasto
Ada-Gaba 13.04.2013 08:17
wygląda przepysznie
Renataj 05.04.2013 12:09
Apetyczny - trzeba zakasać rękawy i upiec.
artur7 01.04.2013 06:28
ladnie wyglada apetyczne
agnieszka214 24.03.2013 13:19
pysznie to ciasto wyglada

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat