Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z orzechami

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto półkruche
mąki 3 szklanki
margaryny 3/4 kostki
cukru pudru 3 łyżki
soli szczypta
jajko 2 sztuki
żółtko jajek 1 sztuka
kakao 1 łyżka
śmietany 4 łyżki
proszku do pieczenia 1 łyżeczka
orzechów 1 szklanka
miodu 3 łyżki
masła 3 łyżki
Krem:
kawy rozpuszczanej 1 łyżka
masła 1 kostka
cukru pudru 1 szklanka
budyń czekoladowy 1 opakowanie
mleko 3 szklanki
polewa czekoladowa

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z orzechami

Kroki postępowania

1
Ciasto: Mąkę przesypać na stolnicę i wrzucić masło. Posiekać nożem. Wsypać szczyptę soli i cukier puder. Następnie wybić jajka oraz żółtko i wlać śmietanę.Dodać proszek do pieczenia i wszystko dokładnie zagnieść. Podzielić ciasto na dwie części i do jednej dodać kakao i ponownie zagnieść.
Krok 1 - Ciasto z orzechami foto
2
Orzechy pokruszyć na mniejsze kawałeczki. Na patelni roztopić masło i miód,wsypać orzechy,zasmażyć. Ciasto kakaowe wyłożyć na blaszkę i rozprowadzić po całości. Na wierzch przełożyć orzechy z patelni. Porcje jasną ciasta wyłożyć na drugą blaszkę. Piec w piekarniku ok 15-20 minut w 180 stopniach.
Krok 2 - Ciasto z orzechami foto
3
Krem: Budyń rozrobić według przepisu na opakowaniu na mleku. Ostudzić. Margarynę zmiksować z cukrem pudrem na puch. Dodać kawę rozpuszczalną i po łyżce budyniu aż do wykorzystania całego budyniu. Na upieczony jasny spód wyłożyć krem i przełożyć na wierzch ciasto z orzechami. Polać polewą czekoladową. Wstawić do chłodnego miejsca.
Krok 3 - Ciasto z orzechami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Sylwiagr 05.04.2013 21:48
wyglada pysznie
Marta11 05.04.2013 14:06
wyglada smacznie:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak