Ciasto z musem truskawkowym

Ciasto z musem truskawkowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

BISZKOPT

  • jaja

    5 sztuk
  • mąka pszenna

    0,5 szklanki
  • mąka ziemniaczana

    0,5 szklanki
  • cukier

    3/4 szklanki
  • proszek do pieczenia

MASA

  • mleko

    0,5-0,7 litra
  • jajko

    1 sztuka
  • budyń waniliowy

    1 sztuka
  • margaryna

    250 g
  • cukier

    5 łyżek
  • cukier waniliowy

    1 opakowanie

MUS

  • truskawki

    1 kg
  • galaretka truskawkowa

    3 sztuki
  • żelatyna

    2 łyzki

DODATKOWO

  • truskawki świeże

  • galaretka truskawkowa

    2 sztuki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ciasto z musem truskawkowym foto
Truskawki umyć, obrać zblenderować. Galaretki rozpuścić wraz z żelatyną, chlodne dodać do truskawek i odstawić do lekkiego stężenia.
Krok 2 - Ciasto z musem truskawkowym foto
od mleka odlać 1 szklankę w której należy rozmieszać budyn oraz jajko. Pozostale mleko zagotować wraz z cukrami. Do gotującego się mlaka dodać rozmieszany budyń. Gotować do zgęstnienia. Margarynę zmiksować aż będzie puszysta, dodawać partiami zimny budyń,
Krok 3 - Ciasto z musem truskawkowym foto
Z podanych składników upiec biszkopt do suchego patyczka 180*C,,przekroić na pół.
Krok 4 - Ciasto z musem truskawkowym foto
Na dolną część biszkoptu wyłożyć masę budyniową odkładając kilka łyżek na wierzch.
Krok 5 - Ciasto z musem truskawkowym foto
Następnie wykładamy tężejący mus truskawkowy
Krok 6 - Ciasto z musem truskawkowym foto
Przykrywamy górnym biszkoptem na który rozsmarowujemy pozostałąmasę budyniową. Układamy połówki truskawek i to wszystko zalewamy na wierzchu tężejącymi 2 galaretkami. Schładzamy w lodówce.

Smacznego :)

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

JulkaTomeczek

03.07.2017 07:30
Pyszne ciasto

Franciszek

03.07.2017 00:52
dobre do kawy

gusia1000

03.07.2017 00:13
Smaczne ciasto.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat